Astfel, credincioșii ortodocși sunt așteptați la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman să se roage la moaștele sfântului Ioan Rusul.
Moaștele sunt aduse de pe muntele Athos.
Este prima dată când acestea părăsesc Grecia.
Mâna Sfântului Ioan Rusul poposește pentru prima oară în România
"În fiecare an, în a treia duminică după Paști, Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman, s-a creat o tradiție frumoasă ca moaștele unor sfinți cunoscuți în întreaga ortodoxie să ajungă și să poposească pentru câteva zile aici, cu prilejul hramului de primăvară.
Anul acesta va fi un moment deosebit în perioada 17 - 21 mai, pentru că Duminica Mironosițelor este în data de 19 mai și, iată, va ajunge pentru prima dată mâna unui sfânt atât de iubit de români, pentru că românii sunt principalii pelerini, acum, la moaștele Sfântului Ioan Rusul în insula Evia din Grecia.
Ioan Rusul s-a născut în Ucraina și a luptat în oastea lui Petru cel Mare
Mâna cea dreaptă a Sfântului Ioan Rusul va ajunge în țara noastră și va binecuvânta poporul român; va fi adusă din Mănăstirea Rusikon (Sf. Pantelimon) de pe Muntele Athos. Mâna sfântului se găsește acolo de la 1880 și nu a părăsit Muntele Athos niciodată, până acum.
Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul este un mare făcător de minuni, cunoscut de creștinii ortodocși de pretutindeni. Născut în Ucraina, a fost luat ca tânăr luptător în oastea lui Petru cel Mare, fiind capturat de turci și vândut ca sclav. A fost dus în cetatea Constantinopolului.
Moaștele lui au devenit izvorâtoare de mir și făcătoare de minuni", a declarat arhimandritul Serafim Baciu la Antena 3 CNN.
300.000 de oameni sunt așteptați de Rusaliile Catolice la Șumuleu Ciuc
Într-un alt loc din România, la Șumuleu Ciuc, începe cel mai mare pelerinaj catolic din Europa.
300.000 de oameni sunt așteptați în acest weekend la tradiționalul pelerinaj de Rusaliile Catolice.
În anul 2019, însuși Papa Francisc a vizitat sanctuarul din Harghita și a oficiat acolo Sfânta Liturghie.
"E o tradiție. De mai multe ori am venit pe acest drum şi ne bucurăm că suntem peste 300 de persoane în acest pelerinaj. Sunt tineri, sunt bătrâni, sunt din toate categoriile de oameni şi ne bucurăm că tradiția este dusă mai departe", spune Csata Levente, un bărbat venit în pelerinaj la Șumuleu Ciuc, citat de Antena 3 CNN.