Și nu este sigurul record pentru că din cele 20 de case din sat, una a fost amenajată că muzeu, reunind colecții de veșminte tradiționale dar și numeroase obiecte din gospodării și ateliere săsești.
Primul profesor universitar care și-a cumpărat o casă de vacanță în Petis a fost Dionisie Turcu, fost sportiv de performanță și șef al Catedrei de Sport din Cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.
Profesorul își amintește că adaptarea nu a fost ușoară de la început pentru că viață la țară este frumoasă, dar are dificultățile ei. Multe obiecte vechi săsești fac parte din decorul locuinței pe care o deține în satul Petiș. Fiecare obiect păstrat de-a lungul timpului are o poveste interesantă.
Între 1990 și 1995 populația Petișului a scăzut constant odată cu exodul sașilor în Germania. O parte din case au fost cumpărate de mai mulți intelectuali care s-au îndrăgostit iremediabil de aceste meleaguri.
Citește și: Orașul în care telefoanele și internetul sunt interzise. Locuitorii pun mare preț pe liniște
Vecinul profesorului Turcu a lucrat și el o viață întreagă în învățământ. După ce s-a pensionat și-a cumpărat o casă în Petiș și s-a mutat aici. Spune că îi priește viață la țară și nu ar mai pleca niciodată de aici.
Multe case din Petiș sunt abandonate, însă alte câteva și-au căpătat strălucirea de odinioară datorită noilor locatari. În localitate există chiar și un muzeu amenajat de o pensionară cu mult drag față de obiceiurile și portul tradițional din județul Sibiu
Satul Petiș se află la aproximativ 40 de kilometri de Sibiu. Localnicii speră că poveștile lor o să-i inspire și pe alții să se mute în această localitate, astfel încât peste câțiva ani satul Petiș să fie din nou animat așa cum era înainte de 1989, înainte de plecarea sașilor.