Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că echipele de salvatori încearcă să îl găsească şi pe cel de-al treilea miner surprins în subteran şi că nu vor opri căutările până când toţi cei trei mineri blocaţi în mină vor fi scoşi la suprafaţă.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a declarat în direct la Antena 3 că la faţa locului a fost trimis un elicopter SMURD.
„Pot dura ore până la ajungerea la al treilea miner”, a mai spus Arafat.
UPDATE- Echipele de salvatori sunt pregătite să scoată la suprafaţă primul miner găsit şi care a fost blocat în subteran în urma surpării tavanului unui abataj. Acesta ar fi rănit la o mână şi la un picior.
UPDATE - Echipele de intervenţie din mina Lupeni au ajuns la al doilea miner blocat în subteran, care este sănătos şi poate comunica cu salvatorii, a declarat, joi seara, Toma Petcu, ministrul Energiei, prezent la mina Lupeni.
„Colegii noştri au ajuns foarte aproape de cel de-al doilea miner, comunică cu el, au un dialog, asta ne spune foarte clar că este bine şi este sănătos. Sperăm ca foarte curând să începem deblocarea celui de-al doilea miner şi, în paralel, avem şi procedura de căutare a celui de-al treilea miner. Operaţiunea se va încheia în momentul în care îi vom scoate teferi pe toţi cei trei mineri. Sperăm ca în termen cel mai scurt să reuşim să ajungem şi la al doilea miner, să începem deblocarea şi procedura de urcare spre suprafaţă a acestuia”, a spus ministrul.
Al doilea miner a vorbit despre cum se simte, unde este poziţionat şi se încearcă localizarea exactă pentru a se săpa în acea zonă, a mai spus ministrul.
UPDATE - Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că salvatorii au ajuns la primul miner blocat în subteran, în Mina Lupeni, în urma prăbuşirii tavanului unui abataj. Acesta este conştient, cooperează şi urmează să fie preluat de medici.
Echipele de salvatori au ajuns la unul dintre cei trei mineri prinşi în subteranul minei Lupeni în urma prăbuşirii tavanului galeriei, acesta fiind conştient şi cooperant, urmând a fi scos în curând la suprafaţă, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.
El a mai adăugat că după operaţiunea din evacuare din subteran a minerului rănit, care are prins un picior de materialul căzut din tavanul galeriei, se va acţiona pentru transportul acestuia la o unitate medicală, fiind pregătit inclusiv un elicopter cu termoviziune pe timp de noapte pentru a-l prelua de urgenţă în caz de necesitate.
„Au reuşit să ajungă la cel care era cel mai aproape şi să elibereze mare parte a corpului acestuia, care era prinsă sub dărâmături. Mai este doar pe partea stângă ceva de eliberat. Vestea bună este că este conştient, este cooperant. Comunică cu el şi dau date în permanenţă. Din momentul în care va fi desprins total...procedura de desprindere, de scoatere de sub dărâmături este una foarte greoaie şi se derulează foarte încet, pentru că nu dorim să creăm probleme suplimentare faţă de cele care sunt deja create de loviturile primite în momentul prăbuşirii. Când va fi eliberat i se va acorda primul ajutor care este la îndemâna colegilor noştri din subteran instruiţi pentru acest lucru. Am decis să îl scoatem printr-o cale de evacuare din zona de sud a puţului, fiind mult mai aproape şi poate reuşim să avem o evacuare mult mai rapidă. Estimăm la 40 de minute timpii de evacuare. Un rezultat medical mult mai complet şi mai bun o să îl avem în momentul în care îl scoatem la suprafaţă. Medicii noştri specialişti de la ambulanţă, cei de la Bucureşti, cu care am venit împreună astăzi, sunt acolo şi aşteaptă să-l preia şi să facă primul control medical. Ei vor decide unde va fi deplasat, dacă va fi deplasat la un spital în zonă sau la un spital într-o zonă mult mai mare, un spital cu mai multe posibilităţi medicale. Am vorbit cu doamna Carmen Dan (ministrul de Interne) şi cu domnul Raed Arafat (şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă n.r) şi este în drum spre noi şi un elicopter cu termoviziune pe timp de noapte. În cazul în care se decide că trebuie să îl ducem cu elicopterul, să avem această posibilitate la îndemână”, a spus Toma Petcu.
Totodată, echipele de salvatori continuă operaţiunea în subteran pentru a ajunge la ceilalţi doi mineri.
„Colegii noştri din subteran continua căutările. Ne ducem spre ceilalţi doi colegi. Echipele caută. De scoaterea primului miner se ocupă două persoane. Celelalte echipe, pe laterale, caută în continuare. Pe partea cealaltă avem echipa de cinci mineri care caută şi ei. Obiectivul nostru este să-i scoatem pe toţi trei în timp util, astfel încât să nu fie probleme”, a spus Petcu, menţionând că minerul la care au ajuns echipele de salvatori a spus că ceilalţi doi colegi erau undeva în jurul lui în momentul prăbuşirii.
Ministrul Energiei a precizat, totodată, că au fost aduşi şi alţi salvatori, pentru ca echipele să fie schimbate la şase ore, „astfel încât toţi cei care vin în dispozitiv de salvare să fie proaspeţi, productivi”.
Pe de altă parte, Eugen Fulop, prim procuror adjunct la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, a declarat că „deocamdată continuă acţiunea de salvare”, şi „nu putem vorbi acum despre o anchetă, un dosar”.
Joi după-amiază a avut loc o surpare într-o galerie la Mina Lupeni, din Valea Jiului, iar trei mineri au fost prinşi în subteran.
UPDATE - Echipele de salvatori mineri au avansat circa trei metri în zona în care s-a produs surparea de cărbune din subteranul Minei Lupeni, din partea opusă auzindu-se mai multe voci, dar şi un perforator cu aer comprimat, ceea ce permite avansarea unei ipoteze că minerii surprinşi în abataj ar putea fi în viaţă.
UPDATE - Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani au deschis joi dosar penal având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprinşi în subteran trei mineri.
Știrea inițială:
Trei mineri sunt daţi dispăruţi în subteran în urma unei surpări care a avut loc într-o galerie la Mina Lupeni, din Valea Jiului.
La faţa locului s-au depasat mai multe echipaje de salvatori.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că în subteran se aflau la acel moment 14 mineri, iar 11 au reuşit să iasă. Ceilalţi trei au fost daţi dispăruţi, iar la această oră se intervine pentru salvarea lor. „O echipă de 14 mineri lucrau la o zonă de susținere. În momentul în care au demontat acele grinzi, s-a creat o surpare. În urma surpării, au ieșit la suprafață doar 11 mineri, din echipa de 14. Alți trei mineri sunt dați dispăruți. Am convocat echipa de urgență, echipa de salvare și de intervenție în aceste situații”.