Mii de oameni fug din calea războiului spre România şi caută adăpost la noi în ţară. În acest context, românii sunt solidari cu vecinii lor şi pun la dispoziţie spaţii de cazare pentru găzduirea cetăţenilor refugiaţi din Ucraina.
Aşadar, atât autorităţile locale judeţene, cât şi oameni simpli pun la dispoziţie case, vile, pensiuni, săli de sport, şcoli, grădiniţe sau centre speciale pentru găzduirea populaţiei refugiate din calea războiului.
Guvernul a lansat o nouă platformă pentru refugiaţii din Ucraina
Platforma este accesibilă pe prima pagină a website-ului Guvernului (www.gov.ro) şi preia iniţiativa guvernamentală ”Ucraina - Împreună ajutăm mai mult”.
Alte resurse online guvernamentale:
Platforma Dopomoha, cu informaţii oficiale pentru refugiaţi
Cereri şi oferte de cazare: https://unacoperis.ro/ro
Sprijin de urgenţă: Platformă integrată de management de resurse și solicitări
Hartă interactivă pentru refugiaţi
Harta, care este o iniţiativă privată, se salveaza direct in aplicatia Google Maps si ofera informatii despre toate intrarile si iesirile din Romania, cu mersul trenurilor directe spre Bucuresti si dinspre Bucuresti catre iesirile relevante, impreuna cu legaturile cu orasele principale de pe traseele directe. Poate fi accesată AICI.
Cel mai mare grup virtual dedicat sprijinirii refugiaţilor din Ucraina UNIȚI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine
Help-lines
Brașov, România Linie telefonică non-stop dedicată cetățenilor ucraineni care au ajuns sau urmează să ajungă la Brașov (RO, UA, RU): 0371.784.071
Sibiu, România
TelVerde pus la dispoziție de Primăria Sibiu, prin Direcția de Asistență Socială: 0800 811 822
Timișoara, România
Call center Primăria Timișoara: 0356 993
Republica Moldova
Biroul migrație și azil din cadrul MAI 24/7: 080001527
Centrul de Drept al Avocaților din Moldova: +373 60574848
Polonia
Informații pentru refugiații din Ucraina: +48 47 721 75 75
Slovacia
Ministerul de Interne (în limba ucraineană): +421 513 816 111 & +421 259 765 111
Republica Cehă
Ministerul de Interne: +420 974 801 802 / https://www.nasiukrajinci.cz/
Județele în care pot găsi cazare și datele de contact
Refugiaţii ucrainieni care sosesc în judeţul Tulcea se pot caza temporar într-un centru special pregătit pentru aceștia în orașul Isaccea.
Pot opta pentru acest centru cei care sunt în tranzit (cei care doresc să stea 1-2 zile, iar apoi să se îndrepte către alte orașe/ţări). Pentru refugiaţii care au nevoie de cazare pe o perioadă mai lungă, au fost puse la dispoziţie mai multe pensiuni din oraș.
Tot în Tulcea, refugiaţii pot fi cazaţi la Casa Filip, pensiune din comuna Sarichioi.
În judeţul Suceava, orașul Siret, refugiaţii au opţiunea de a fi găzduiţi la schitul din oraș, unde pot veni aproximativ 20-30 de persoane. Părintele din Siret a spus că va suplimenta numărul de locuri în cazul în care va fi nevoie. Tot în Siret, refugiaţii pot fi găzduiţi de Uniunea Ucrainienilor.
Transport gratuit pentru refugiaţii care intră în România
Guvernul României a decis acordarea de gratuităţi şi facilităţi pentru transportul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.
Astfel, se acordă:
- gratuitate la toate călătoriile efectuate cu trenul regio și InterRegio, clasa a doua, pe perioada staționării temporare sau a tranzitării României.
- scutirea de la plata tarifelor pentru trecerea cu bacul pe ruta Isaccea - Orlivka, precum și acordarea de gratuitate pentru transportul fluvial pe ruta Isaccea - Galați
- acordarea de gratuitate la transportul rutier național sau internațional pe perioada staționării sau tranzitării României
- scutirea de la perceperea taxelor aferente autorizațiilor de transport de persoane și marfă.
În situații excepționale, la solicitarea Ministerului Afacerilor de Interne, se vor putea organiza transporturi gratuite ale celor care vor să părăsească România cu curse charter,
Refugiaţii care intră în România beneficiază de transport gratuit atât ziua, cât și noaptea, către gări sau autogări cu autocare puse la dispoziţie de către firma de transport Romfour.
De asemenea, pentru cazare în zona Siret, refugiaţii pot apela la nr. de tel. 0741788788 ( Ion, persoană fizica, oferă ajutor refugiaţilor). Transport din Vama Siret către Iași – 0742959530.
Cazare oraș Milișăuţi, Suceava (Sala de sport Milișăuţi) – 0746189315.
Refugiaţii ucrainieni se pot caza la hotelul Mandachi din Suceava. Hotelul este plin în acest moment, însă va fi pusă la dispoziţie și sala de evenimente pentru a găzdui refugiaţi.
În judeţul Botoșani, refugiaţii pot fi cazaţi în hoteluri și pensiuni. De asemenea, pot fi găzduiţi în școli, săli de sport și cămine. Dacă va fi nevoie, va fi amplasată și o tabără mobilă pentru refugiaţi.
Cetăţenii ucrainieni care intră în România pe la Sighetu Marmaţiei pot fi cazaţi în săli de sport, internate și pensiuni. De asemenea, sunt și localnici care se oferă să primească refugiaţi.
Poșta Română transportă gratuit ajutoare umanitare în Ucraina. Lista centrelor județene unde pot fi aduse coletele
Centre regionale de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil
Pentru cei care solicită azil există în total 6 centre regionale de cazare și proceduri pentru solicitanţi de azil în România unde pot fi cazaţi solicitanţii de azil:
- -București str. Tudor Gociu 24a
- -Giurgiu Bd. 1907
- -Galaţi Str. Săvineși 2
- -Șomcuta Mare Str. Cetăţii nr. 1A
- -Timișoara str. Armoniei 33
Pentru refugiaţii ucrainieni care sosesc în Suceava, ONG-ul “Fight for Freedom” pune la dispoziţie 2 spaţii de cazare. Unul este în municipiul Suceava, iar altul în satul Verești, aflat la 20 de km de Suceava. De asemenea, reprezentanţii ONG-ului spun că lucrează cu câţiva voluntari pentru a extinde spaţiile de cazare, precum și pentru a renova o clădire (parţial funcţională în acest moment) care va putea găzdui pană la 200-250 de refugiaţi.
Sursă: Andrei Varasciuc (Fight for Freedom)