Antena 3 CNN Actualitate Locale Imagini spectaculoase cu Perseidele vizibile pe cerul României

Imagini spectaculoase cu Perseidele vizibile pe cerul României

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 23:47 13 Aug 2023 Modificat la 23:47 13 Aug 2023
BeFunky-collage - 2023-08-13T234535.122
Imagini spectaculoase cu Perseidele vizibile pe cerul României Sursa foto: Facebook Ştefan Pop-Coţ

Luna august aduce cea mai frumoasă ploaie de stele căzătoare de peste an, Perseidele. Fenomenul astronomic a atins maximul de vizibilitate în noaptea de 12 spre 13 august, şi a fost surprins de pasionații de astronomie şi pe cerul României. 

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele în 2023 reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. 

Perseidele sunt cunoscute și sub numele de „lacrimile lui Laurențiu” și face referire la Sfântul Laurențiu, ultimul dintre șapte diaconi ai bisericii romane care a fost chinuit de împăratul Valerian în august 258.

"Ieri seară, când am văzut că era înnorat la Lacul Siriu, am hotărât să ne încercăm norocul în apropiere de Brașov. Am avut parte de o scurtă perioadă fără nori și am putut să ne bucurăm pe deplin de cerul senin și de Perseide", scrie TeamAdventure pe Facebook.

"Perseide 2023. A fost si maximul curentului de meteori Perseide azi noapte, cu highlight-ul noptii fiind un bolid pe care l-am vazut ca un flash puternic pentru o fractiune de secunda. A lasat in urma si fum pentru mai multe minute, timelapse in comentarii.

Primul cadru - panorama cu bolidul, stack din imagini facute cu 10mm focala, Nikon D5600

Al doilea cadru - compozit cu meteorii pe fundalul caii lactee in zona constelatiei Cygnus, stack imagini facute cu 35mm focala, Nikon D800".

Al treila cadru - stack 500 imagini in zona constelatiei Cassiopeia, cadre facute la 50mm focala cu Nikon D7500 de pe montura ecuatoriala. Tot aici se vede si inceputul bolidului, care iese din cadru in partea de sus. Timelapse la fum in aceasta zona, in comentarii", scrie şi Eduard Andrei Mociran pe Facebook.

Şi în Bihor Perseidele au oferit un spectacol inedit, surprins în imagini în localitatea Șușturogiu de către Dan Bureția

De asemenea, în Alba fotograful pasionat de astronomie, Ștefan Pop-Coț a publicat imagini spectaculoase cu Perseidele din acest an. 

”Am văzut zeci, sute, cred” a spus acesta. Punctul din care au fost surprinse fotografiile este Cabana Curmături – Coumna Șugag. Acolo are loc tabăra anuală a unui grup de prieteni pasionați de astronomie și astrofotografie.(..) Cel mai fain mini bolid perseidă pe care l-am și văzut azi noapte de la astROmania. Printre zecile de telescoape și camere foto. Canon R6, Samyang 14mm, f2.4” a transmis Ștefan Pop-Coț, care este și vicepreședintele Societății Române pentru Astronomie Culturală.

Dacă le-ați ratat, nu vă faceți probleme. Le puteți observa și în nopțile următoare (până în 26 august), însă la o intensitate ușor mai mică.

 În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori care par că vin din constelația Perseus.

Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o "perseidă".

×
TOP articole
x close