Dumitru Buzatu, prins cu presupusa mită de 1,25 milioane lei, a fost adus în fața instanței la Curtea de Apel și va afla dacă iese din spatele gratiilor. Președintele Consiliului Județean Vaslui a contestat arestul preventiv.
Între timp, judecătorul care ar fi trebuit să ia o decizie în acest caz a făcut cerere de abținere pe motiv că soția sa este procuroarea DNA care l-a reținut pe Dumitru Buzatu.
Șeful CJ Vaslui vrea să primească o măsură preventivă mai blândă în dosarul în care este cercetat pentru luare de mită.
Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant, la data de 24 septembrie, de procurorii DNA, în timp ce primea o mită de 1,25 milioane de lei. După șase ore de percheziții la locuința sa, acesta a fost dus la DNA Iași pentru audieri, iar dimineață a fost reținut pentru 24 de ore. Sâmbătă seară, Tribunalul Vaslui a decis arestarea sa preventiva pentru 30 de zile.
În momentul primirii genții cu 1,25 de milioane de lei, Buzatu i-ar fi spus omului de afaceri Emil Savin: "Săru'mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie".
Omul de afaceri Emil Savin, cel care i-a dat geanta cu bani lui Dumitru Buzatu, susține că l-a denunțat la DNA doar pe expertul din dosarul șpăgii de 1.25 milioane de lei, nu și pe șeful Consiliul Județean Vaslui.
Decizia de arest preventiv a fost luată în condițiile în care, potrivit motivării judecătorilor, lăsarea în libertate a inculpatului ar putea împieta asupra cercetărilor efectuate, dată fiind influența și autoritatea de care inculpatul se bucură în rândul persoanelor implicate în procedura de atribuire și efectuare a plăților, în contracte, precum și de faptul că acesta este o persoană care, prin funcțiile pe care le ocupă, se bucură de o notorietate locală și națională.
Menționează astfel faptul că inculpatul ocupă de peste 10 ani funcția de președinte al Consiliului Județean, creându-și în acest fel un sistem puternic de relații interpersonale cât și de subordonare cu funcționari din cadrul Consiliului Județean Vaslui și nu numai. Astfel, consideră că lăsarea în libertate a inculpatului ar putea constitui un imbold pentru alți funcționari de a nu avea o atitudine procesuală sinceră în legătură cu faptele cercetate, declarațiile ulterioare putând fi influențate de către inculpat.
Inițial, inculpatul a blocat efectuarea plății către societatea la care martorul denunțător este director administrativ, prin efectuarea unei expertize ca să se asigure că acesta din urmă va înțelege că fără intervenția inculpatului și fără a primi o sumă de bani de la martor, deblocarea sumelor de bani nu va fi posibilă, având în vedere faptul că aceasta are o mare influență asupra funcționarilor responsabili cu întocmirea actelor privitoare la efectuarea plății
De asemenea, ulterior, pentru a se putea asigura de deplina colaborare a martorului, în sensul trimiterii de către acesta din urmă a unei sume de bani în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu ale inculpatului, a avut numeroase discuții în care l-a asigurat pe martor că fără intervenția lui, efectuarea plății în general și cu celeritate nu ar fi posibilă, dându-i de înțeles că trebuie să remită o sumă de bani după ce plata va fi efectuată.
În contextul concret, activitatea inculpatului de a pretinde o sumă de bani în legătură cu exercitare a atribuțiilor de serviciu reflectă o atitudine nu numai responsabilă, dar și extrem de periculoasă pentru ordinea publică, constând în desfășurarea în condiții de normalitate a achizițiilor făcute de către instituțiile publice", notează judecătorii.
Tudor Buzatu a demisionat din Guvern
Și fiul sau, Tudor Buzatu, și-a dat demisia din Guvern după ce tatăl său a fost prins în flagrant primind mită. Fiul lui Dumitru Buzatu a fost numit în funcția de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, în ianuarie 2022.
Averea baronului de Vaslui este verificată
În aceste moment, averea lui Dumitru Buzatu este verificată de procurori.