Antena 3 CNN Actualitate Locale Iazul fantomă care consumă într-o singură zi apa pe o lună de la 100 de apartamente

Iazul fantomă care consumă într-o singură zi apa pe o lună de la 100 de apartamente

În urma scandalului izbucnit la Botoşani, în localitatea Ipotești, unde a fost descoperită o conductă ilegală conectată la un hidrant, tehnicienii de la Nova Apaserv au revenit pe malul iazului să măsoare paguba.

iaz ipotesti botosani
Sursa foto: botosaneanul.ro
de Alexandra Dima    |    12 Iul 2022   •   10:16

Tehnicienii de la firma botoşăneană de distribuţie a apei au dorit să efectueze o serie de măsurători privitoare la debit pentru a stabili cantitatea exactă de apă care a fost preluată din rețea și direcționată către iaz. Astfel, a ieșit la iveală o cantitate totală de 650 de metri cubi de apă consumați într-o singură zi! 

Cantitatea de apă furată este impresionantăî, în condițiile în care un consum mediu al unui abonat casnic este de aproximativ 10 metri cubi pe lună. Însă unii botoșăneni care locuiesc la apartament plătesc lunar în jur de 5 – 6 mc și chiar mai puțin, în cazul pensionarilor notează botosaneanul.ro.

La o simplă comparaţie reziltă că cei 650 de metri cubi de apă consumaţi la iaz ar fi consumul plătit de aproximativ 100 de apartamente într-o singură lună.

Echivalentul în bani al pagubei este de 45.000 de lei la 10 zile sau 450.000 de lei la 100 de zile, la un preț de 6,31 lei pe un metru cub de apă.

Polițiștii care au preluat ancheta, sub coordonarea unui procuror, urmează să efectueze investigații pentru a stabili mai exact de când datează conducta ilegală. 

Specialiștii de la Nova Apaserv susțin că iazul este creat artificial, iar acest lucru se va observa în următoarea lună, când vine din nou o perioadă caniculară şi precipitații puține. 

Neoficial, se vorbește despre accesarea unui proiect cu fonduri europene prin care la Ipoteşti ar fi urmat să fie creată o zonă de agrement. Însă pentru asta ar fi necesară înființarea de puțuri de mare adâncime, iar costurile acestora ar fi extrem de ridicate, mai arată sursa citată.

După izbucnirea scandalului de Ia Ipotești, reprezentanții Nova Apaserv susțin că au mai primit și alte sesizări cu privire la iazuri branşate ilegal la reţeaua de apă, cazuri ce urmează a fi verificate. 

 

×
Subiecte în articol: Botoșani
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close