Antena 3 CNN Actualitate Locale Frica de cutremur a scos oamenii în stradă. Bătrână din Gorj: "Noi nu ne-am mai culcat deloc, am stat nopţile afară"

Frica de cutremur a scos oamenii în stradă. Bătrână din Gorj: "Noi nu ne-am mai culcat deloc, am stat nopţile afară"

După cele peste 500 de replici care s-au înregistrat în ultimele patru zile, zona Gorj s-a transformat în noua Vrancea. 

teama cutremur gorj
Frica de cutremur a scos oamenii în stradă. Bătrână din Gorj: "Noi nu ne-am mai culcat deloc, am stat nopţile afară" Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    18 Feb 2023   •   11:57

Românii care locuiesc în această parte a ţării au stat cu frica în sân în tot acest timp. Iar cutremurul din ultimele ore i-au scos din nou în stradă.

"Noi nu ne-am mai culcat deloc, am stat nopţile afară de teamă (a unui eventual cutremur - n.r.)", spune o bătrână din Gorj.

Peste 500 de replici s-au înregistrat până acum după seismul de marţi din judeţul Golj cel cu magnitudine 5,7 cel mai mare produs vreodată în această zonă. 

Mai multe clădiri publice au fost evacuate de urgenţă de teamă că s-ar putea prăbuşi, mai ales că unele au pereţii deja crăpaţi după cutremurele din ultimele zile. Unii oameni au fost surprinşi de seism în timp ce îşi plăteau facturile.

Citeşte şiPăcăleala cu litere mici din poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei. Cum poţi să pierzi banii

Angajaţii Prefecturii Gorj care se aflau în timpul serviciului s-au panicat şi au părăsit clădirea.

Potrivit specialiştilor de la INFP, replicile din Oltenia ar putea dura câteva luni.

În toate şcolile s-au reluat simulările în caz de cutremur iar de săptămâna viitoare cele din Gorj trec în programul "Săptămâna altfel".

Peste 100.000 de mii de elevi învaţă în şcoli construite înainte de 1977, care se pot prăbuşi la un cutremur major. Doar în Bucureşti sunt peste 500 de unităţi şcolare care prezintă risc seismic.

În plus, sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur mare. În ultimii 20 de ani, au fost consolidate 30 de clădiri.

Cutremurul din Turcia readuce la suprafaţă problema clădirilor cu risc seismic din Capitală. Sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur major.

Este vorba despre 361 de imobile aflate în categoria 1 de risc seismic. Cu toate acestea, municipalitatea a expertizat in ultimii doi ani doar 35 de cladiri.

Momentul în care începe cutremurul de 7,4 grade din Turcia, surprins în imagini

Un cutremur declarat iniţial cu magnitudinea de 7,8 grade şi care ulterior a fost actualizat de autorităţile turce la o magnitudine de 7,4 a zguduit sudul Turciei.

Cutremurul a avut epicentrul în Gaziantep şi ar fi afectat şi o bază militară. Guvernul de la Ankara a cerut ajutor internaţional. 

Potrivit Institutului American de Studii Geologice, acesta este cel mai mare cutremur înregistrat în Turcia în ultima sută de ani. 

Ţara s-a mai confruntat cu un fenomen devastator şi în 1999, când 17.000 de oameni, iar 120.000 de clădiri au fost avariate. 

Cutremurul s-a simţit şi în alte ţări, precum Siria, Liban, Iordania, Grecia şi Cipru

Vezi şiTu știi ce risc seismic are blocul tău şi când a fost construit? Harta interactivă care îţi spune dacă are bulină roşie sau nu

×
Subiecte în articol: cutremur Gorj teama
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close