Antena 3 CNN Actualitate Locale Focar de norovirus în Râșnov. Sursa infectărilor, o enigmă pentru autorităţi

Focar de norovirus în Râșnov. Sursa infectărilor, o enigmă pentru autorităţi

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 22:24 27 Iul 2021 Modificat la 22:25 27 Iul 2021
pjimage (36)
Sursa foto: Getty Images/Hepta

Este alertă în zona Braşovului, la Râşnov.

Norovirusul, sau aşa cum i se mai spune popular, "gripa stomacului" face din ce în ce mai multe victime.

În numai câteva zile au fost diagnosticate cu această boală aproape 300 de oameni.

Apa din oraşul Râşnov nu este contaminată

Cel mai grav este însă că sursa infectărilor este deocamdată o enigmă pentru autorităţi şi teama cea mai mare a locuitorilor din Râşnov era ca virusul, să nu provină din apa potabilă a oraşului.

O suspiciune care s-a dovedit a fi falsă.

Cei de la DSP Braşov dar şi de la DSP, au prelevat probe în data de 21 iulie. A durat 72 de ore până a venit rezultatul acestor probe. Cel puţin la nivel local, cele realizate de DSP Braşov. În comunicatul publicat ieri de către cei de la DSP, indică clar faptul că apa potabilă din oraşul Râşnov, nu este contaminată aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, în ultimele zile.

Cauza norovirusului rămâne deocamdată un mister

Localnicii din Râşnov se plâng că vestea pe care au aşteptat-o cu sulfetul la gură, au aflat-o de la ştiri. De cealaltă parte, autorităţile locale susţin că au lipit afişe care conţin principalele măsuri de prevenţie în lupta cu acest virus. Cert este că boala a cărei cauză rămâne deocamdată un mister, nu îi ocoleşte nici pe copii.

"Situația este încă în evoluție. Din punct de vedere al numărului de cazuri, în cursul dimineții am actualizat de la medici și de la unitățile medicale, în jur de 270 de persoane afectate de această epidemie. În continuare, facem investigații cu privire la sursa și posibilitatea de transmitere a acestui virus, cel mai probabil incriminat în apariția epidemiei", a declarat Andreea Neculau, director DSP Brașov.

Între timp însă, numărul îmbolnăvirilor din zonă creşte pe zi ce trece, dar evoluţia lor este din fericire favorabilă.

Simptomele persoanelor infectate cu norovirus

Totul a început săptămâna trecută, când, dintr-odată, au apărut brusc, foarte multe persoane care manifestau fenomene digestive, de tip vărsături, greţuri, dureri abdominale, febră, frisoane, scaune diareice. Medicii şi-au dat seama că este ceva în neregulă, după ce s-au trezit cu un val de oameni bolnavi la cabinete şi la spitalele din judeţ.

Specialiştii avertizează că pericolul de infectare cu norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic.

De asemenea, instumentele folosite în bucătărie pot fi infectate şi astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus. Virusul nu este detectabil la analize uzuale, în apă şi pe suprafeţe.

Citiți și: Norovirusul face ravagii în România. Val de internări din cauza transmiterii rapide. Dr. Adrian Marinescu: ”Trebuie să ne protejăm!”
 

×
x close