„Am avut 2020, un an cu pandemie şi secetă, care a dus la producţii mai mici, iar anul acesta avem din nou secetă.
Mulţi fermieri sunt în faliment fără să ştie, pentru că un faliment devine vizibil abia după 3 ani, căci tot rostogolim pierderile.
Este foarte trist ca după 20-30 de ani de agricultură să ajungi în momentul în care să vinzi tot şi să nu-ţi ajungă banii să-ţi plătești datoriile“, a spus Dan Hurduc, proprietarul unei ferme de 2.200 de hectare în judeţul Vaslui, potrivit ZF, citat de Mediafax.
În 2020, România a avut o recoltă totală de cereale de 19 milioane de tone, în scădere cu 40% faţă de anul anterior, arată datele de la INS.
Anul acesta, estimările sunt pentru o producţie de 22-25 de milioane de tone, din cauza secetei care a afectat un sfert din suprafața totală cultivată cu cereale.
"Fermierii trebuie să-şi schimbe mindset-ul"
„În agrobusinessul românesc avem nevoie de antreprenori, nu de fermieri. (...) După 3 ani grei îţi dai seama că eşti în faliment, căci până atunci diversitatea finanțărilor din agricultură, cu costuri diferite, dar destul de mari, te fac să cauți soluţii şi nu-ți dai seama imediat dacă aceasta este soluția cea corectă.
De altfel, dacă după 2-3 ani grei vine un an foarte bun, este foarte posibil să te redresezi. Însă, după seceta din 2020, creşterea costului cu capitalul de lucru şi seceta din acest an, mă aștept ca în 2-3 ani multe firme din agricultură să fie în faliment“, a precizat el.
Anul 2021 a fost unul cu o producţie record, de peste 30 de milioane de tone, ceea ce a stimulat şi înființarea mai multor companii în sectorul agricol.
Numărul de companii nou-înființate a atins un nivel record în anul 2021, cele mai multe fiind consemnate în agricultură, peste 15.000, conform datelor de la Registrul Comerțului.
"Este foarte important ca fermierii să ajungă să-şi valorifice inteligent producția"
Însă, în pofida anului prosper în ceea ce privește numărul companiilor noi, în ramura vegetală, de producţie a cerealelor, nu s-a văzut această diferență.
Dacă în 2020 activau circa 9.000 de companii în acest sector, în 2021 numărul lor crescuse doar cu 200, semn că mulţi producători de cereale au dispărut după 2020.
Apoi, în prima parte a acestui an, când seceta deja îşi arătase colții, din ianuarie până în iulie a fost înregistrată o dinamică negativă, de minus 77% în ceea ce privește numărul de companii nou-înființate, comparativ cu anul precedent.
„Este foarte important ca fermierii să ajungă să-şi valorifice inteligent producția, mai ales că în România nu putem valorifica producția intern.
De asemenea, în situaţia în care în fiecare zi intră marfă din Ucraina în România şi acest fluxuri vor rămâne mult timp aici - ucrainienii vor proceda cum am procedat noi când am intrat în Uniunea Europeană: văd că pot câştiga şi se diversifică - trebuie să ținem cont de ei şi să ne învățăm cu competiția“, a mai spus fermierul.