Totul a început în anul 2014, atunci când femeia a fost concediată din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) Oradea din funcția de șef de birou.
Concedierea ei a fost justificată de cei din conducerea instituției pe motiv de reorganizare a posturilor, acțiune dictată de președintele ANAF.
Potrivit presei locale, nemulțumită de această decizie orădeanca a inițiat mai multe cereri și proceduri administrative, fără succes însă.
Astfel, și-a căutat dreptatea în instanță, acolo unde a cerut reintegrarea în funcția de șef de birou și despăgubiri pentru daunele pe care ea considera că le-a suferit, ca urmare a încetării atribuțiilor sale.
Un an mai târziu, Tribunalul Bihor i-a admis solicitările, considerând că acțiunea ANAF nu a fost justificată.
În replică Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut apel şi astfel procesul a continuat, notează bihon.ro
O femeie concediată de ANAF a câștigat procesul la CEDO. Ce despăgubiri va primi
După 6 ani de procese, femeia a formulat plângere la CEDO subliniind că nu a avut parte de un proces echitabil.
În plus, ea a susținut în fața judecătorilor CEDO că „principiul contradictorialității a fost astfel greșit înțeles", privând-o astfel de orice posibilitate de a prezenta argumente relevante.
Ea a cerut despăgubiri morale de 7.000 de euro și 14.000 de euro daune pentru încetarea ilegală și abuzivă a postului ocupat, precum și pentru privarea de dreptul la un proces echitabil.
Astfel, CEDO a admis cererea orădencei și a stabilit că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil.
Totodată, obligă statul să-i acorde despăgubiri morale de 1.500 de euro, plus orice sumă care se datorează cu titlul de impozit pe sumă.
În plus, CEDO i-a acordat dreptul de revizuire a dosarului său.