Antena 3 CNN Actualitate Locale Factură uriaşă primită de o biserică din Cluj. Preotul: "A venit 'făcătura' la gaz. Sunt fără cuvinte"

Factură uriaşă primită de o biserică din Cluj. Preotul: "A venit 'făcătura' la gaz. Sunt fără cuvinte"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 20:42 15 Feb 2022 Modificat la 20:46 15 Feb 2022
Factură uriaşă primită de o biserică din Cluj. Preotul: "A venit 'făcătura' la gaz. Sunt fără cuvinte"
Sursa foto: Facebook Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mănăștur

Criza energetică este departe de a se fi terminat. În timp ce guvernanţii caută soluţii, facturile la energie şi gaze continuă să vină cu sume uriașe care îi lasă fără cuvinte și pe unii clerici. 

În această situaţie se află şi Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mănăștur, Cluj. 

„A venit „făcătura” la gaz. Nu ar mai fi multe de zis, pur și simplu sunt fără cuvinte. Tocmai ce am primit factura la gaz, pe luna ianuarie. Din pricina faptului că de la începutul anului tariful ne-a fost mărit cu 250%, avem de plată suma de 32.714 lei. Asta numai pe luna ianuarie. Baiul și mai mare e că suntem abia în mijlocul iernii", spune preotul Dan Cismaș pe pagina sa de socializare.

„În biserică sunt 16 grade, cât să ne putem ține slujbele zilnice"

Preotul se gândește cu îngrijorare şi la enoriașii care, la fel ca şi parohia sa, au primit facturi uriașe la energie şi gaze.

E mai mult de o mie de lei pe zi. Aș putea să încep să calculez cât plătim pe oră. Să nu creadă cineva că stăm în mânecă scurtă; în biserică sunt 16 grade, cât să ne putem ține slujbele zilnice.

Oricum, ne înscriem cu grație pe lista bisericilor, mânăstirilor și așezămintelor care au primit facturi la energie de zeci sau sute de mii de lei lunar. Cine plătește aceste facturi? Tot enoriașii, bieții de ei, care au primit și acasă facturi duble la întreținere", a mai spus preotul.

„Mulțumim, sunteți foarte drăguți"

Mai mult parohul a precizat că a aluat legătura cu furnizorul e gaze, iar acesta i-a sugerat să plătească iar pe urmă „vedem ce se poate face”

Încă un lucru. Gândiți-vă că pe luna ianuarie a anului trecut am avut de plată 12.900 de lei.

Acum avem 32.714 de lei. Aproape triplu. Când vi s-a triplat un venit într-un an de zile? Orice creștere a veniturilor (salariu, pensie etc) se face cu 5-10, maxim 20%. Şi atunci cum e posibil ca această cheltuială să se tripleze de la o lună la alta?

Am sunat și am cerut explicații. Ideea e că trebuie să plătim, iar pe urmă „vedem ce se poate face”. Eșalonăm. Rate doar cu buletinul. Mulțumim, sunteți foarte draguți", a conchis preotul Dan Cismaș.

×
x close