"Guvernul României deblochează situația Fabricii de zahăr de la Luduș prin cumpărarea acesteia și începerea producției de zahăr în parteneriat cu fermierii", a declarat Mara Togănel.
"În următoarea perioadă, va avea loc inventarierea bunurilor, a activelor, demararea auditurilor necesare și elaborarea documentelor pentru cumpărarea fabricii de zahăr de către stat, pentru a produce zahăr, în parteneriat cu fermierii.
Mă bucură această veste și angajamentul ferm luat de Guvernul Ciucă pentru a sprijini fermierii mureșeni și a salva o componentă importantă a sectorului agricol din județul Mureș", a mai transmis prefectul.
România, la un pas de o nouă criză | Fabrica de zahăr de la Luduş riscă să-şi închidă porţile
România este în pericol să nu-şi mai asigure nici măcar 25% din producția internă de zahăr, dacă fabrica de la Luduş se va închide. În cazul închiderii, aproape 150 de angajați ai fabricii, dar şi 350 de fermieri care cultivă sfecla de zahăr vor rămâne fără locuri de muncă.
Decizia închiderii a fost luată încă de anul trecut. Directorul făbricii a anunţat în cadrul ultimelor discuții faptul că nu este una definitivă, iar Guvernul va face eforturi pentru menţinerea activității.
"A doua veste, a fost mandatat de guvern sa depunem toate diligențele necesare pentru menținerea activității la fabrica de zahăr de la Luduş, o companie românească, dar deținută de un grup francez care a luat decizia în 2021 să încheie activitatea de producție a zaharului în România.
Fabrica este în funcţiune şi ar fi păcat să fie dezmembrată, de aceea la nivelul guvernului trebuie să facem toate eforturile să menținem activitatea, salariații şi să păstram acele locuri de muncă.
Avem foarte mulţi fermieri care aveau contract în trecut cu fabrica de zahăr s-au dotat cu echipamente specifice, iar statul a investit sume consistente în sprijinirea acestor fermieri", a spus Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, la începutul acestei luni.