Antena 3 CNN Actualitate Locale Elevii din București respiră aer toxic la școală. Ce arată rapoartele privind calitatea aerului în Capitală

Elevii din București respiră aer toxic la școală. Ce arată rapoartele privind calitatea aerului în Capitală

Raluca Bîrcă, Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 10:38 20 Sep 2022 Modificat la 10:38 20 Sep 2022
scoala bucuresti
Elevii din București respiră aer toxic la școală. Ce arată rapoartele privind calitatea aerului în Capitală Sursa foto: Antena 3

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a lansat rezultatele raportului de analiză privind calitatea aerului în București în 2021 și 2022. Raportul conține date din Rețeaua Națională de Monitorizare a calității aerului și din platforma aerlive.ro.

Monitorizarea independentă AerLive.ro scoate in evidență depășiri ale limitelor legale pentru poluarea cu PM10 și PM2,5 în jurul școlilor din București, aflate în apropierea bulevardelor și străzilor cu trafic intens.

Toți cei 27 de senzori de monitorizare din platforma AerLive.ro aflați în vecinătatea școlilor din București înregistrează depășiri ale valorii limită pentru PM10.

Unde s-au înregistrat cele mai mari valori de poluare a aerului

Pentru poluarea cu PM2,5 înregistrăm medii zilnice de până la 150 ug/m3 la Scoala G. Călinescu, de șase ori mai mari decât valoare limită maximă pentru media anuală de.

În ceea ce privește numărul de depășiri, acestea se regăsesc într-un număr foarte mare la majoritatea stațiilor; în evidență ies Calea Giulesti și Scoala G. Călinescu, cu 69 respectiv 58 de depășiri ale valorii limită PM2,5.

Conform stațiilor de monitorizare ANPM, poluarea cu dioxid de azot depășește limita legală pentru anul 2021. Se înregistrează depășiri ale limitei legale de 40 ug/m3 la cele două stații de trafic din București: B3 - Mihai Bravu și B6 - Universitate, care au înregistrat depășiri ale mediei anuale admise cu valori de 44,81 ug/m3, respectiv 49,39 ug/m3.

Agenției Europene de Mediu arată că 29.000 de români mor anual prematur din cauza calității proaste a aerului, iar un studiu publicat de CEE Delft plasează Bucureștiul pe primul loc când vine vorba de costuri sociale asociate poluării, respectiv 3004 euro/cap de locuitor, pe an. Atât plătim pentru poluare.

×
x close