"Anul trecut, Agenția Națională Antidrog a implementat pentru prima dată studiul privind analiza drogurilor în ape uzate la nivelul municipiului București, aceasta reprezentând componenta României la studiul european care se aplică în peste 100 de orașe europene.", a precizat directorul ANA, Ramona Dabija, la Antena 3 CNN.
"Așa cum ați spus și dvs. studiul constă în prelevarea de probe de apă uzată. Și mulțumesc Apa Nova pentru sprijinul acordat. Timp de o săptămână, în fiecare dimineață, la aceeași oră, s-au recoltat aceste probe și au fost analizate, cu sprijinul specialiștilor de la Universitatea din Anvers, în vederea depistării de metaboliți de droguri.
Această metodă permite estimarea cantităților de droguri consumate de populația deservită de respectiva stație de epurare, prin măsurarea nivelurilor de droguri ilicite și a mesaboliților lor, identificați în apa uzată analizată.
În vederea eliminării eventualelor interferențe dintre drogurile consumate ilicit și cele utilizate licit, de exemplu în tratamentul bolnavilor din spitale sau producția de medicamente, rezultatele au fost ajustate printr-un factor de corecție stabilit de experții europeni, în baza informațiilor transmise de către specialiști antidrog.
Pentru a discerne între consumul recreațional sau cel regulat, a fost folosită o metodă europeană și s-au luat în calcul mai mulți factori.
Ca rezultate principale ale acestui studiu, a reieșit faptul că, pe timpul weekendului, au fost indicate rezultate pentru cocaină și ecstasy, cantitățile identificate în apa uzată au fost mult mai mari față de timpul săptămânii, ceea ce ne indică un consum recreațional. În schimb, pentru ketamină, mediile cantităților de reziduuri identificate în timpul săptămânii au relevat un consum regulat.
Consumul, atât de cocaină, de ecstasy, cât și de ketamină se află în media europeană.", a mai precizat directorul ANA.