Antena 3 CNN Actualitate Locale Doi bărbați au găsit monede de argint de 2.300 de ani în Botoșani. Niciodată nu a mai fost descoperită în zonă o astfel de comoară

Doi bărbați au găsit monede de argint de 2.300 de ani în Botoșani. Niciodată nu a mai fost descoperită în zonă o astfel de comoară

cautator de comori
Doi căutători amatori de comori au găsit în județul Botoșani 60 de monede de argint care datează din perioada domniei regelui Filip al II-lea al Macedoniei. FOTO: Getty Images
de G.M.    |    13 Oct 2024   •   08:56

Doi căutători amatori de comori au găsit în județul Botoșani 60 de monede de argint care datează din perioada domniei regelui Filip al II-lea al Macedoniei. Monedele au o vechime de peste 2.300 de ani şi reprezintă prima descoperire semnificativă din județ.

Marian Alecu spune că a nu a mai găsit nimeni astfel de monede. Adrian Dănilă a declarat că descoperirea a fost neașteptată: "A fost ceva senzațional pentru noi. Eu am mai găsit un topor de tip cerc pe care l-am predat în 2018 și cam atât, nimic semnificativ."

Monedele datează din timpul lui Filip al II-lea, regele Macedoniei, care a domnit între anii 359 și 336 î.Hr. 

Descoperirea în zona Moldovei este o premieră şi asta pentru că în Nordul României astfel de monede nu au mai fost găsite până acum.

Dănuț Huțu șeful Direcției pentru Cultură Botoşani: "Descoperirea a fost făcută în afara unui sit arheologic separat, deci într-o zonă necunoscută spunem noi din punct de vedere arheologic. " 

În luna august, alţi trei bărbaţi din Suceava au găsit un colier celtic și două podoabe care datează de peste 2.500 de ani într-o pădure din comuna Vârfu Câmpului.

Eugen Puiu, căutător de comori: "Noi avem cheltuieli și nu le punem pe primul plan doar cu gândul că trebuie să descoperim ceva să ne scoatem banii, noi mergem efectiv așa și a fost o zi cu noroc și am descoperit colierul respectiv." 

Județul Botoșani se află pe locul al treilea la nivel național în ceea ce privește numărul de situri arheologice.

×
Citește mai multe din Locale
» Vezi toate știrile din Locale
Cele mai noi știri
Parteneri
x close