Un bărbat "nevăzător" din Vaslui îşi conduce mașina, deşi ar trebui să se deplaseze cu ajutorul unui însoțitor. Viorel Bâgu are certificat de handicap şi cazul său este cunoscut în blocul unde locuiește.
"Domnul are handicap și nu-i corect. Vede, toată lumea zice. Dar are fata acolo, la Protecție, cine știe ce învârteli a făcut", au declarat vecinii bărbatului pentru vremeanoua.ro.
Jurnaliștii publicației au discutat cu Viorel Bâgu. Acesta a declarat că e "nevăzător cât de cât" și că se descurcă singur deşi că ar trebui să aibă un asistent.
Peste 50 de angajați ai DGASPC Vaslui au certificate de handicap
Viorel Bâgu este tatăl Alinei Clapa, șefa Serviciului Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Dizabilități din cadrul DGASPC Vaslui, care, printre altele, are ca atribuție de serviciu să recomande sau nu încadrarea, respectiv revocarea sau menținerea în grad de handicap a unei persoane.
Aproape șase ani bărbatul a primit o indemnizație de 1.800 de lei pe lună, fiind scutit și de plata taxelor și impozitelor, iar luna trecută, brusc, Viorel Bâgu a fost scos din lista persoanelor cu handicap.
Şi directorul instituției, Dragoș Cazacu, a intrat recent în posesia unui certificat de handicap
Acesta suferă de o boală care îi dădea dreptul să solicite încadrarea în grad de handicap cu mulți ani în urmă, însă a făcut acest demers abia după ce a devenit șeful DGASPC Vaslui. Instituția are acum 54 de angajați cu certificate de handicap, scriu jurnaliştii de la vremeanoua.ro.
Beneficiile persoanelor care dețin un certificat de handicap
Persoanele cu dizabilități care dețin un certificat de handicap sunt scutite de la plata rovinietei la mașină, a impozitului pe venit din salariu, a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, a impozitului pe terenul aferent clădirii de domiciliu, a impozitului pe mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea lor.
Începând cu anul 2023, persoanele cu handicap accentuat și grav pot beneficia, pe lângă decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap, familiei, asistentului personal, însoțitorului sau furnizorului de servicii sociale, și de acordarea de tichete valorice.
Decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul și acordarea de tichete valorice reprezintă o alternativă la eliberarea biletelor de călătorie gratuite, persoana cu dizabilități putând opta doar pentru una din cele trei variante.