Antena 3 CNN Actualitate Dezastru pe litoral, unde a fost cod roșu de ploi. În Venus, turiștii și-au găsit mașinile sub apă în parcările inundate

Dezastru pe litoral, unde a fost cod roșu de ploi. În Venus, turiștii și-au găsit mașinile sub apă în parcările inundate

inundatii in judetul constanta
Dezastru pe litoral, unde a fost cod roșu de ploi. Colaj FOTO: facebook Constanța 100% și Tudor Maxim
de Georgiana Marina    |    31 Aug 2024   •   09:13

A fost cod roșu de ploi torențiale în Constanța. A fost cea mai puternică furtună din ultimii ani, au căzut peste 150 l/mp. A plouat în 48 de ore cât pentru patru luni. În Vama Veche, maşinile au fost luate de apă, umbrelele, sezlongurile şi inclusiv micile terase au fost făcute una cu pământul. În celelalte staţiuni străzile au fost inundate şi au devenit impracticabile. Mai multe mesaje Ro-Alert au fost emise în judeţul Constanţa prin care populația a fost sfătuită să se adăpostească. Au fost peste 700 de apeluri la 112, iar peste 300 de pompieri intervin în acest moment pentru a îndepărta pagubele furtunii de cod roșu.  

UPDATE 12.20 Imagini apocaliptice din Vama Veche, după furtunile care au spulberat totul în calea lor. Plajele arată ca după uragan

UPDATE 12.10 Turiștii cazați într-un hotel din Venus și-au găsit mașinile sub apă după ce parcarea a fost inundată.

UPDATE 10.20 Apele Române au anunțat cât de mult a plouat pe litoral în ultimele 24 de ore:

Mangalia- 225,9 l/mp

Cerchezu - 83 l/mp

Tuzla - 118 l/mp

23 August- 145 l/mp

Constanța- 53,3 l/mp

Ciocârlia- 40 l/mp

Precipitatiile sunt comparabile cu evenimentele din 2005. Sunt afectate de inundații pluviale localitățile: Mangalia, 2 Mai, Venus, Jupiter, Saturn, potrivit sursei citate. La Tuzla s-a pornit stația de pompare preventiv. Este posibil ca în cursul zilei să fie înregistrate noi pagube în zona Eforie, Constanța, Corbu.

UPDATE 10.05 Meteorologii au prelungit codul portocaliu de averse și ploi torențiale însemnate cantitativ pe litoral.

UPDATE 10.00 Pompierii au reușit să salveze o bătrână și doi copii cu barca pneumatică, fiind singura cale de acces din cauza apei. Intervenția a avut loc în Amzacea, o localitate în sudul judeului Constanța.

Știrea inițială

În staţiunea Jupiter, ploaia torenţială a inundat casele mai multor localnici.

În Constanţa, străzile din oraş au fost inundate. Turiştii nu au putut ajunge la cazări, iar hotelurile au fost şi ele la un pas să se inunde. Întreaga noapte au fost emise mesaje de avertizare RO-ALERT pentru vreme extremă.

Aceeaşi situaţie a fost şi la Tuzla, mai multe maşini au fost aproape de a fi luate de viitură.

În Agigea, pare că Marea Neagră s-a mutat pe stradă. A fost imposibil de circulat.

Plaja din Vama Veche a fost inundată, iar furtuna a spulberat terase și șezlonguri. O autorulotă aproape a fost înghițită de ape pe plajă, iar persoana care dormea în ea abia a putut fi salvată. 

Imagini dezolante vin şi de la Mangalia, unde mai multe maşini dintr-o parcare au fost măturate de puhoi.

Vremea extremă nu a făcut victime. Peste 300 de pompieri au fost mobilizaţi să intervină.

Mai multe localităţi din judeţul Constanţa, printre care Constanţa, Năvodari, Corbu, au fost vizate sâmbătă dimineaţă de o avertizare cod roşu de precipitaţii abundente.

Constanţa, Năvodari, Ovidiu, Murfatlar, Mihail Kogălniceanu, Cumpăna, Valu lui Traian, Lumina, Agigea, Corbu, Poarta Albă au fost sub avertizare cod roşu de tip nowcasting, valabilă în intervalul 7.00 – 9.00.

În zona aflată sub avertizare, în ultimele ore s-au acumulat cantităţi de 50...60 l/mp.

Peste 700 de apeluri la 112 au fost primite la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea până sâmbătă, la ora 6.00, care semnalau situaţii de urgenţă. Mai multe localităţi din judeţ se află sub cod roşu de ploi. Cetăţenii au fost avertizaţi nu iasă din case.

”Situaţia este în dinamică, colegii sunt în teren şi rămânem la datorie până la înlăturarea tuturor efectelor negative. Rugăm cetăţenii să rămână la adăpost, să nu iasă din casă decât dacă situaţia o impune”, au transmis reprezentanţii ISU Dobrogea.

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close