Antena 3 CNN Actualitate Locale Descoperire istorică în Hunedoara. Peste 400 de monede de argint, din perioada cuceririi Daciei de către romani: "Nu este una la fel cu cealaltă"

Descoperire istorică în Hunedoara. Peste 400 de monede de argint, din perioada cuceririi Daciei de către romani: "Nu este una la fel cu cealaltă"

Peste 400 de monede despre care se apreciază că provin din perioada cuceririi Daciei de către Imperiul Roman, au fost descoperite pe raza comunei Şoimuş - Hunedoara, de către un căutător autorizat.

BeFunky-collage
Sursa foto: Facebook I Mihai Gabriel Irimie
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Oct 2023   •   23:11

Primarul comunei Şoimuş, Mihai Gabriel Irimie, a scris pe pagina sa de Facebook despre o descoperire cu totul remarcabilă.

Un cetățean a venit la primărie și a prezentat o surpriză deosebită - un tezaur format din 407 monede de argint care datează din vremea cuceririi Daciei de către Imperiul Roman.

"A fost pentru prima data când am întâmpinat astfel de situație, monedele sunt superbe, nu este una la fel cu cealaltă și au fost foarte bine păstrate.

Procedura spune ca se inventariază de primar și se predau către Direcția de Cultura a Județului Hunedoara.

Citește și: O familie care căuta un cercel pierdut în grădina casei a dat peste o comoară veche de 1.000 de ani, din timpul vikingilor

Am predat împreună cu căutătorul autorizat cele 407 monede, acestea urmând sa intre în patrimoniul statului roman", a scris Mihai Gabriel Irimie.

Persoana care a descoperit monedele va fi despăgubită de statul român cu 30% din valoarea acestora, a mai spus primarul.

"S-ar putea ca în zona unde s-au descoperit să fie şi o cetate dacică sau romană. Urmează să se facă cercetări de către specialiştii de la Ministerul Culturii", a precizat Irimie.

×
Subiecte în articol: Hunedoara descoperire arheologica monede
Parteneri
x close