Din reţea făceau parte mai mulţi indivizi care aflau despre apartamentele libere, iar apoi reveneau cu titlul ilegal "de nepoţi". Unul dintre notarii acestei filiere este Lidia Secelenu, cercetată în zeci de alte dosare, inclusiv pentru port ilegal de armă.
"Ar fi eliberat în mod nelegal cel puţin 19 certificate de moştenitor care atestau în fals faptul că beneficiarii acestora erau singurii moştenitori ai imobilelor. După obţinerea documentelor respective, imobilele erau vândute la preţul pieţei.", a declarat Livia Săplăcan, de la DNA, pentru Observator.
În trecut, numele Lidiei Seceleanu a apărut în zeci de dosare penale, multe privind moşteniri şi retrocedări trucate. Modul de operare e vechi şi nu e prima grupare care vânează proprietăţi rămase fără moştenitori.
"Anumite persoane care cunosc aceste imobile ajung sa dea pontul respectiv anumitor reţele. Apare peste noapte un moştenitor, culmea şi cu un testament făcut de mână. Ele funcţionează pe tot teritoriul ţării şi asta pot să vă confirm din dosarele de la instanţă.", spune avocatul Adrian Cuculis.
Conform legii, după decesul proprietarului, moştenitorii au la dispoziţie un an să revendice locuinţa. Dovedirea gradului de rudenie se face la notar. În caz contrar, după expirarea acestui termen, ajunge în proprietatea primăriei.