Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, consideră că este necesară o lege a Capitalei, aşa cum au multe capitale europene. Acesta a anunțat care sunt prioritățile sale pentru București, în acest mandat.
"Credem că este necesară o lege a Capitalei. Aşa cum multe capitale europene au o lege distinctă care reglementează procedurile de coordonare, relaţiile de relaţiile administrative şi de alt tip între Primăria Generală şi primăriile de sector, şi România trebuie să aibă o lege a Capitalei. Aceste discuţii vor avea loc şi în acest mandat. Această lege trebuie promovată şi trebuie să iasă din Parlament. De asemenea, o lege pe care o consider necesară, care să vină să răspundă la problemele de disparitate teritorială, adică diferenţele de dezvoltare economică", a declarat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
El a arătat că va avea discuţii cu primarii pe acest subiect.
"Aşa cum am avut discuţii şi în celălalt mandat, au fost mai multe discuţii legate şi de Codul urbanismului şi de PUZ-ul Capitalei - în această sală ne-am întâlnit cu toţii, şi cu primarul general, şi cu primarii de sectoare, şi cu arhitecţii-şef de la sectoare şi arhitectul şef al Capitalei.
Vom avea aceste discuţii pentru că mecanismele trebuie făcute în aşa fel încât să fie eficiente în primul rând pentru cetăţean. Pe Codul urbanismului am avut un acord în 2022 legat de mecanismele de urbanism, să vedem dacă acest acord se mai menţine la nivelul primarilor şi primarului general", a precizat Cseke Attila.
O altă prioritate pe termen lung este promovarea de mecanisme prin care zonele care sunt mai puţin dezvoltate economic să poată fi ridicate la un alt nivel şi totodată continuarea unui mecanism, creat în 2022, legat de consorţiile administrative.
"Dacă vrem ca cetăţenii români să aibă încredere în colaborarea între unităţile administrativ-teritoriale, ca să înţeleagă că a fi împreună o primărie cu altă primărie poate să aducă o dezvoltare comunităţii locale, atunci acest mecanism trebuie pus în aplicare într-un mod mai hotărât. Astăzi avem doar trei astfel de consorţii administrative organizate în ţară. Ne trebuiesc mult mai multe.
Sunt proiecte de investiţii care pot fi derulate împreună de aceste UAT-uri şi ne trebuie un program care să susţină nu numai funcţionarea, dar şi investiţiile derulate prin asemenea consorţii administrative. (...) Este un model care este recomandat inclusiv de la nivel european, prin mai multe recomandări, inclusiv recomandarea pe respectarea principiului autonomiei locale de la Strasbourg din 2023 care priveşte strict România şi care va trebui, din punctul meu de vedere, pus în aplicare", a afirmat ministrul Dezvoltării.