Antena 3 CNN Actualitate Locale Medicii sunt nevoiți să aleagă între pacienți! ”Nu și-a putut imagina nimeni, niciodată!”

Medicii sunt nevoiți să aleagă între pacienți! ”Nu și-a putut imagina nimeni, niciodată!”

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 08:56 23 Apr 2021 Modificat la 09:05 23 Apr 2021
Medicii sunt nevoiți să aleagă între pacienți! ”Nu și-a putut imagina nimeni, niciodată!”
Sursa foto: Hepta

Instalația proiectată odată cu construcția spitalului la începutul anilor 80 nu mai este capabilă sa distribuie oxigen pentru numărul actual de paturi ATI COVID și non COVID.

La acel moment, erau doar câteva paturi pentru post operator, însă acum necesarul de oxigen acoperă peste 100 de paturi. Situația ar fi fost mai detensionată și chirurgii n-ar fi trebuit să aleagă pe cine operează dacă Ministerul Fondurilor Europene ar fi acceptat deschiderea unei noi secții ATI la Spitalul de Boli Infecțioase, proiect depus încă de anul trecut și rămas până azi fără rezolvare.

”Consumul cel mai mare este cel al pacienților bolnavi de COVID. Terapia Intensivă este singura terapie intensivă non-COVID de la nivelul județului, care acoperă toate urgențele medico-chirurgicale de la nivelul județului, dar și din județele limitrofe. În continuare primim pacienți de la Brăila, Tulcea, Buzău, Vrancea pentru specialitățile care nu există la nivelul acelor județe și le asigurăm tot noi”, a declarat Violeta Șapira, purtător de cuvânt la Spitalul de Urgență Galați. 

Medicii, nevoiți să aleagă între pacienți

Instalația de oxigen nu are capacitatea necesară pentru a asigura oxigenul tuturor, iar medicii se vad nevoiți sa apeleze la soluții extreme.

”Anumite săli care erau capetele de coloană ale rețelei de oxigen sa nu aibă presiune suficientă să intram în siguranță în operație și a trebuit să sistăm operațiile”, spune și prof. dr. Paul Ichim. 

”S-a încercat verificarea, astfel încât să fie utile stațiile, să nu meargă în gol oxigenul, pe de altă parte, s-a încercat spațierea în timp a intervențiilor chirurgicale astfel încât să se prioritizeze urgențele și cazurile cronice în limita timpului”, a mai spus Violeta Șapira. 

Secția nouă dispune de finanțare, dar nu primește avizul ministrului

Presiunea oxigenului pe secția ATI COVID ar fi putut fi redusă dacă Ministerul Fondurilor Europene ar fi aprobat deschiderea unei alte secții la Spitalul de Boli Infecțioase. De altfel, reprezentanții Consiliul Județean Galați au depus proiectul către Ministerul Fondurilor Europene. Acesta însă nu a primit avizul ministrului, în condițiile in care dispune deja de finanțare.

”Nu și-a putut imagina nimeni, niciodată, acum câțiva ani de zile că vom ajunge de la 3-4 l de oxigen, necesarul de oxigen pe minut pentru un pac internat la ATI, să ajungem la 40 - 50 l/minut”, este de părere Costel Flotea – președintele Consiliul Județean Galați.

”Sunt o groază de pacienți tineri fără comorbidități care au murit”

Medicii gălățeni susțin că valul de infectări din ultima vreme vine și pe fondul protestelor care au avut loc recent în țară.

”Să știți că nebunia de pe stradă, nebunie,, freedom... nu știu ce, cu urletele din fata porții Spitalului județean s-a regăsit în reanimare acum, că sunt o groază de pacienți tineri fără comorbidități care au murit și reanimarea este plină cu oameni tineri”, a adăugat chirurgul Paul Ichim. 

Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Apostol Andrei din Galați este unul dintre primele din țară care au fost dotate cu rezervor de oxigen, însă rețeaua a fost calibrată la nevoile de acum 10-15 ani.

 

×
Etichete: oxigen
Parteneri
x close