Antena 3 CNN Actualitate Locale Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri. Experţi: "Indicile duc către un fenomen natural"

Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri. Experţi: "Indicile duc către un fenomen natural"

Este stare de alertă extremă în oraşul Slănic Prahova. Craterul uriaş format acum o săptămână s-a adâncit şi a înghiţit un stâlp de electricitate. Groapa are acum 18 metri adâncime, cât un bloc cu 5 etaje.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mai 2024   •   09:07

Este risc maxim de prăbuşire a clădirilor din zonă şi se pregătesc noi evacuări. Încă 16 oameni vor fi obligaţi să plece de acasă acum în preajma sărbătorilor.

Imaginile terifiante au fost filmate ieri în oraşul Slănic Prahova. Craterul apărut în urmă cu fix o săptămână s-a mărit şi a înghiţit, de data asta, un stâlp de electricitate cu totul. Groapa uriaşă e plină cu apă. Oamenii au privit şocaţi cum se surpă pământul în faţa lor.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a dispus extinderea perimetrului de siguranță prin evacuarea comunităților din apropierea zonei afectate. O nouă echipă de specialişti va veni la Slănic pentru a analiza situaţia.

"Pe lângă cei 42 (n.r. de locatari relocaţi), cei 16 de care vorbim astăzi au fost rugaţi să părăsească de bunăvoie apartamentele pe perioada lucrării, urmând să ne informeze dacă există situaţii de persoane care nu au unde să meargă. Intenţia noastră era ca săptămâna viitoare, în momentul în care toată lumea venea la treabă, să acţionăm pe o intervenţie definitivă. Din păcate, nu putem aştepta. Acum câteva zile am solicitat întreruperea utilităţilor în zona respectivă. Dacă nu am fi făcut acest lucru, astăzi în momentul în care a căzut acel stâlp, puteam vorbi de o tragedie", a declarat Emil Drăgănescu, prefectul judeţului Prahova.

Fisurile noi se îndreaptă spre nordul oraşului. Dacă pământul continuă să se crape, inclusiv sediul ANAF este pus în pericol.

"Apa care a declanşat evenimentul are ca sursă, cel mai probabil, acviferul freatic, adică primul strat purtător de apă. Este posibil să fi fost eroziune internă locală în zona în care s-a produs prăbuşirea. Ca să protejăm marginile acestei prăbuşiri, o să umplem cu material până când se vor lua nişte măsuri permanente care să stabilizeze zona. Până acum, toate indicile par ar arăta acest lucru, că este un fenomen natural", a explicat Manole-Stelian Şerbulea, expert tehnic în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii (UTC) Bucureşti.

Autoritiăţile au anunţat miercuri primele concluzii în acest caz. Craterul uriaş nu are legătură cu masivul de sare din subteran. Ar fi fost provocat însă de inflitraţii de apă şi de o lucrare la reţeaua de gaze lăsată descoperită multă vreme.

×
Subiecte în articol: Slanic Prahova Raed Arafat DSU
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Toți românii vor avea acces la servicii medicale de depistare a bolilor grave, din 1 iulie
x close