Antena 3 CNN Actualitate Locale Corpul de Control, trimis la Protecția Copilului Galați, după moartea fetiței ucise de mama sa. Există indicii că putea fi salvată de autoritățile statului

Corpul de Control, trimis la Protecția Copilului Galați, după moartea fetiței ucise de mama sa. Există indicii că putea fi salvată de autoritățile statului

Ioana Mircea
2 minute de citit Publicat la 11:30 02 Feb 2024 Modificat la 11:30 02 Feb 2024
copil
Corpul de Control, trimis la Protecția Copilului Galați, după cazul fetiței omorâte de mama sa Sursa foto: Gettyimages

Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDC, a decis trimiterea Corpului de control la DGASPC Galați, dar și la Direcția de Asistență Socială a municipiului Galați, pentru a verifica modul în care a fost gestionat și instrumentat cazul decesului fetiței de 9 ani, care a fost omorâtă de propria mamă.

"Din păcate, în urma evaluării minorelor la domiciliul asistentului maternal, s-au constatat urme de violență fizică, arsuri și cicatrici pe mai multe părți ale corpului. Cele două minore vor fi incluse într-un program de consiliere pentru depășirea traumei suferite”, a transmis astăzi ANPDC într-un comunicat de presă.

Citește și: Concluzii șocante, în rezultatele necropsiei fetiței de nouă ani, ucisă de mama sa în Galați. Elena ar fi fost torturată înainte să moară

Potrivit DGASPC Galați, în urma preluării celorlalte două copile din familie, s-a cerut efectuarea unei expertize medico-legale în regim de urgență și au fost solicitate informații cu privire la eventualele spitalizări ale minorelor de la Spitalul Clinic de Urgență Galați.

La nivelul DGASPC Galați a fost dispus un control intern cu privire la modul în care dosarul fetiței a fost instrumentat la nivelul Serviciului Evaluare Inițială în Situații de Abuz, Neglijare, Trafic, Migrație și Repatrieri.

”Este profund îngrijorător faptul că majoritatea cazurilor de violență asupra copiilor, care ajung în atenția autorităților, se înregistrează în mediul în care aceștia ar trebui să se simtă cel mai în siguranță, în familie.

De aceea, este imperativ să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să luăm măsuri eficiente pentru a preveni și a interveni de urgență în cazurile de violență asupra copiilor în mediul familial și nu numai. Subliniez importanța raportării oricărei suspiciuni de abuz, neglijare, exploatare sau violență împotriva copilului la numărul unic de urgență 119”, spune Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA.

Din informațiile furnizate până la acest moment de DGASPC Galați reies următoarele aspecte: cazul familiei în cauză s-a aflat în atenția DGASPC Galați încă din luna martie 2023, ca urmare a unei sesizări primite de la o unitate de învățământ preșcolar din Galați cu privire la posibilitatea existenței unui abuz fizic asupra uneia dintre cele trei minore, în mediul familial.

În urma sesizării primite au fost anunțate organele de poliție (a fost deschis un dosar penal pe numele mamei) și s-au făcut verificări în familie cu privire la toți cei trei copii (anchetă socială, evaluare psihologică, caracterizări educaționale).

La finalul demersurilor s-a ajuns la concluzia că agresiunea fizică ar fi fost un "eveniment singular”, dar și că mama nu se putea ocupa singură de creșterea celor trei copii, din cauza unei dizabilități mintale, potrivit Mediafax.

×
x close