Potrivit presei locale, icoanele sunt semnate sau atribuibile unor autori cunoscuți şi vor fi scoase la licitație pe data de 11 aprilie.
Colecția de icoane este reprezentativă pentru arta religioasă ortodoxă ce a evoluat în Estul Europei începând cu secolul XVI și sunt realizate în școli importante de pictură bisericească, de la Șcheii Brașovului, Săliștea Sibiului și Căldărușani la Moscova și Sankt Petersburg.
Cea mai importantă icoană din această colecție este o piesă de cult extrem de rară, ce aparține școlii rusești din perioada primului țar al Rusiei, Ivan al IV-lea, zis cel Groaznic (1530-1584).
Icoana „Maica Domnului cu Pruncul (Tihvinskaia)” are un preț de pornire de 4.000 de euro.
De asemenea, colecția are şi un simbol al credinței, dar și o expresie a frumuseții și sensibilității artistice, care aparține școlii transilvănene-rutene.
Vorbim de icoana împărătească pe lemn sculptat „Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni”, de secol XVIII care are prețul de pornire de 2.000 de euro.
O altă piesă rară este icoana pe lemn „Răstignirea Domnului”, realizată în prima jumătate a sec. XVII în stilul specific școlii tradiționale grecești, care are prețul de pornire de 4.000 de euro, notează ziarulunirea.ro
Colecția cuprinde şi o deosebită selecție de icoane românești printre care enumerăm icoana „Buna Vestire”, realizată în 1856 şi atribuită zugravului Ioan Pop din Făgăraș.