Ministrul Mediului, prezent la Cluj-Napoca, a anunța că țara noastră a făcut pași importanți în direcția sustenabilităţii ecologice și a promis că sistemul garanție-returnare, care se va aplica începând cu 30 noiembrie, va fi al doilea cel mai mare din Europa.
România începe să facă pași importanți în privința colectării selective. Clujul a fost dat ca exemplu de ministrul Mediului după implementarea noilor sisteme digitale.
În toată țara urmează să fie instituit un sistem de garanție-returnare a ambalajelor. Mai exact, 0,50 lei vor fi dați drept garanție pentru fiecare doză sau sticlă de băutură.
"Am găsit instrumentele legale prin care să deblocăm acele situații care ar fi pus în pericol proiectele de infrastructură, având în vedere, pe de o parte, să respectăm directiv habitate, pentru că există un risc din acest motiv, și pe de altă parte, să ne asigurăm că la nivelul comunităților locale, la nivelul Companiei Naționale de Infrastructură Rutieră, nu există blocaje care să să pună în pericol proiectele", a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
De la 30 noiembrie vom avea și în România în vigoare al doilea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa. După golirea ambalajului, consumatorul va fi nevoit să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți.
Primarul municipiului, Emil Boc, a declarat la rândul său că reciclarea are o mare importanță pentru un mediu sănătos, dar și pentru economie.
"Întoarcea la natură este fundamentală, iar recilarea ce este de fapt? - o întoarcere la natură", a spus edilul, care a mai subliniat imăportanţa informării cetăţenilor cu privire la procesele de colectare selectivă şi reciclare.
Oficialii au mai subliniat şi că reciclarea va aduce și alte avantaje, precum generarea de noi locuri de muncă și stimulare a economiei.