Antena 3 CNN Actualitate Locale Cea mai mică ţesătoare din România duce tradiţia mai departe

Cea mai mică ţesătoare din România duce tradiţia mai departe

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 10:20 01 Dec 2021 Modificat la 10:27 01 Dec 2021
Cea mai mică ţesătoare din România duce tradiţia mai departe
Sursa foto: Antena 3

Vă propunem, pentru câteva momente, o călătorie în inima Transilvaniei pentru a intra în universului Evei şi al celor care duc mai departe arta ţesutului şi cusutului.

Eva Iscru, cea mai mică ţesatoare din Romania

Ea este Eva. Eva Iscru, cea mai mică ţesatoare din Romania. Şi una dintre cele mai talentate în meşteşugul ţesutului şi cusutului. Când termină şcoala, fuge la atelierul de ţesut, care i-a devenit a doua casă. Nu are nevoie de getgeturi şi internet, pentru că, la Clubul de Etnologie si Folclor din Avrig a gasit o lume în care se potriveşte perfect.

''Mai bine stau aici decât să mă uit pe televizor şi pe tabletă. Eu n-am nici telefon sau aşa ceva. Mă mai joc cu sora mea şi mai împletesc brăţări. I-am împletit şi bunicii mele una şi mamei mele", spune micuţa.

În familia Evei, cusutul este tradiţie de generaţii întregi, iar de războiul de ţesut s-au îndrăgostit nu doar mama, ci şi bunica ei. De altfel, Eva a prins drag de arta populară din poveştile bunicii.

Micuţa nu ar da o oră de ţesut pe o oră de joacă

Îmbracată în costum popular, pe care îl poartă cu mândrie de fiecare dată, Eva trece, cu migală şi atenţie, firul de aţă printre iţele războiului de ţesut. N-ar da, cel puţin deocamdată, o oră de ţesut pe o oră de joacă.

Rodica Ispas, profesoara Evei: "Chiar este un copil talentat"

De un real folos îi este Rodica Ispas, profesoara de etnologie şi folclor la Clubul Copiilor din Avrig. De peste 30 de ani, doamna profesoară predă ţesutul şi cusutul copiilor care vor să creeze cu mâinile lor arta populară şi să ducă mai departe tainele meşteşugului.

"De când a pus mâna pe suveică am ştiut că fetiţa asta va face treabă buna. Chiar este un copil talentat. Eu spun ca are în genă. Tare mult mă bucur pentru ea. Aici la Avrig chiar încercăm să pătrăm traditia şi se pare că avem şi urmaşi", profesoara etnologie şi folclor Clubul Copiilor Avrig.

Rodica Ispas s-a specializat în Statele Unite ale Americii şi în Suedia

 Ea spune că în străinătate există facultăţi pentru cei care vor sa aprofundeze arta ţesutului. În România nu există aşa ceva.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat , au venit mulţi, o generaţie nouă, tânără. Clasa pregătitoare, clasa, clasa a II-a, foarte mulţi si foarte buni. Chiar sunt uimită şi mă bucur foarte mult'', aduagă profesoara.

Profesoara şi elevii săi participa in fiecare an la Olimpiada Tinerilor Mesteşugari şi de fiecare dată se întorc de acolo cu premii.


 

×
x close