Antena 3 CNN Actualitate Ce salariu primesc în România angajații din Nepal sau Pakistan. Reportaj într-o fabrică de confecții. "Noi n-am avut facilitățile lor"

Ce salariu primesc în România angajații din Nepal sau Pakistan. Reportaj într-o fabrică de confecții. "Noi n-am avut facilitățile lor"

G.M.
1 minut de citit Publicat la 11:41 11 Oct 2024 Modificat la 11:41 11 Oct 2024
angajati romani si straini in fabrica de confectii
Ca să scape de sărăcie, tot mai mulţi cetăţeni din ţări subdezvoltate vin să lucreze în România. Cei mai mulţi sunt din Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka şi Nepal. FOTO: Captură video Antena 3 CNN

Ca să scape de sărăcie, tot mai mulţi cetăţeni din ţări subdezvoltate vin să lucreze în România. Cei mai mulţi sunt din Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka şi Nepal. Străinii vin să lucreze în diferite domenii, de la construcţii şi cules de viţă-de-vie, până la diferite fabrici de textile sau încălţăminte. 

Pentru o viață mai bună şi un salariu mai atractiv ca-n Bangladesh sau Nepal, zeci de străini s-au angajat la o fabrică de confecţii din Baia de Arieş. Aici, în urmă cu 3 ani, lucrau doar angajaţi români.

Dorel Burlan, director al unei fabrici de confecții: "Avem 20 din Bangladesh, bărbați. Si din Nepal un muncitor în confecții. Ei au venit pregătiți, calificați de acolo, dar nu la nivelul nostru de calitate și a trebuit în 2 - 3 luni să ajungă la nivelul nostru. Se pare că s-au integrat foarte bine, îi avem de peste 2 ani aici. Datorită lipsei de forță de muncă pe care n-am mai găsit-o în Baia de Arieș."

Angajat român: Sunt muncitori și harnici.

Reporter: Își fac sarcinile?

Angajat român: Trebuie, sunt obligați, normal că trebuie să le respecte, nu or fi ca mine după 40 de ani. Se descurcă. Le spun să vorbească românește, când o să merg eu la ei să pot să vorbesc și eu... 

Angajat: Sunt destul de cum să le spun, cu bun-simț.

Reporter: Cum va înțelegeți cu ei?

Angajat român: Cu translatorii, iau telefonul cu ei și ne înțelegem. Colegul a învățat românește și ne înțelegem, dar noi când am mers în altă țară nu am avut facilitățile pe care le-au avut ei când au venit aici.

În Bangladesh, muncitorii câştigau aproximativ 100 de lei pe lună, iar în România au ajuns să câștige de zeci de ori mai mult. O mare parte din salariu se întoarce acasă, unde au rămas familiile lor.

Shafayat Hossain, muncitor: Lucrez aici şi este bine pentru mine. Nu doar pentru mine, pentru toţi. Sunt din Bangladesh. Îmi place ţara asta şi îmi place să lucrez aici. Şi banii, de asta am venit.

Reporter: Ce faci cu banii?

Shafayat Hossain: Îmi ajut familia. Mama şi ceilalţi membri. Le trimit banii.  

Golam Tawaf, muncitor: Sunt aici să muncesc, mă simt foarte bine aici. Sunt aici de aproape un an şi jumătate. Îmi place. Am vizitat şi nişte oraşe din România.  

Potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii, cei mai mulți angajați din afară Uniunii Europeme vin din țări că Turcia, Nepal, Sri Lanka sau India. Aceştia lucrează în construcțîi, HoReCa, transporturi și fabrici.

×
TOP articole
x close