Antena 3 CNN Actualitate Locale Caz incredibil în România! Locuitorii din Nadăş, judeţul Arad, şi-au pierdut satul în instanţă

Caz incredibil în România! Locuitorii din Nadăş, judeţul Arad, şi-au pierdut satul în instanţă

2 minute de citit Publicat la 19:24 05 Feb 2019 Modificat la 19:24 05 Feb 2019
o_1d2vb12p1arj107i1cpb1lhplr28.jpg

Magistraţii Tribunalului Olt au admis marţi recursul depus de soţii Viorica şi Mihai Alexandru Colţeu privind terenurile din satul arădean Nadăş şi au respins ca tardive cererile de revizuire formulate de Comisia Locală de fond funciar Tăuţ şi Comisia Judeţeană de fond funciar Arad.

Soluţia pronunţată de Tribunalul Olt este irevocabilă.

"Admite recursul. Modifică în tot sentinţa şi în parte încheierea de şedinţă din data de 09.07.2018. Respinge ca inadmisibile cererile de intervenţie accesorie formulate de Biriş Iovu, Rad Nicolae, Paşcalău Avram şi RNP Romsilva - Direcţia Silvică Arad. Admite excepţia tardivităţii şi respinge ca tardive cererile de revizuire precizate, formulate de revizuentele Comisia Locală de fond funciar Tăuţ şi Comisia Judeţeană de fond funciar Arad. Menţine restul dispoziţiilor din încheierea de şedinţă din data de 09.07.2018. Obligă revizuentele în solidar la plata sumei de 10.856,43 lei, cheltuieli de judecată către intimaţii Colţeu Mihai Alexandru şi Colţeu Viorica. Irevocabilă", se arată în soluţia pronunţată de Tribunalul Olt.

Procesul de revizuire în aşa-zisul caz "Nadăş" (procesul locuitorilor satului arădean Nadăş cu familia Mihai Alexandru şi Viorica Colţeu, care a primit, printr-o decizie a Judecătoriei Ineu, o hotărâre de împroprietărire cu peste 8.500 de hectare de pădure şi terenuri agricole în zona satului respectiv) s-a judecat pe fond şi apoi s-a rejudecat la Judecătoria Balş. În octombrie 2018 soţii Colţeu au făcut apel la soluţia pronunţată de Judecătoria Balş.

În septembrie 2017, magistraţii Judecătoriei Balş au admis cererile de revizuire formulate în cazul terenurilor din satul arădean Nadăş de către comisiile locală şi judeţeană de fond funciar şi au decis să schimbe în totalitate sentinţa Judecătoriei Ineu din 2006, prin care se stabilea reconstituirea în favoarea familiei Colţeu a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure. Soluţia pronunţată de magistraţii din Balş a fost atacată la Tribunalul Olt, care pe 6 martie 2018 a trimis cauza spre rejudecare la Judecătoria Balş.

Procesul dintre localnici şi familia Colţeu durează de peste zece ani.

Totul a început în anul 2006, când Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu, prin care aceştia cereau anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tăuţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

La acel moment, judecătoria a stabilit reconstituirea în favoarea familiei Colţeu a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădiri sau alte construcţii aflate pe acestea.

În anul 2014, DNA Timişoara a descins la cabinetele notariale care au perfectat actele familiei Colţeu, dar şi la Ocolul silvic privat din Nadăş. Procurorii DNA au stabilit, urmare a unor expertize grafoscopice, că o parte din documentaţia ce a stat la baza acestei retrocedări a fost falsificată.

În vara anului 2017, familia Colţeu, care susţinea că trebuie să moştenească aproape 9.000 de hectare de teren în extravilanul satului arădean Nadăş, după prezentarea unui certificat de moştenitor, dovedit ulterior a fi fost falsificat, a pierdut, irevocabil, procesul la instanţa supremă.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins în luna iunie 2017, definitiv, contestaţiile membrilor familiei Colţeu, după ce judecătorii Curţii de Apel Timişoara au desfiinţat certificatul de moştenitor la solicitarea procurorilor DNA, care au constatat că acesta fusese falsificat. 

×
Etichete: România Arad instanta
x close