Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că lucrările la termocentrala pe gaz de la Mintia avansează în ritm accelerat. Termenul de punere în funcțiune este 2026, iar conform proiectului din 2027 sunt prevăzute livrările de gaze românești din Marea Neagră.
„Una dintre cele mai importante investiții din sectorul energetic este marea termocentrală pe gaz de la Mintia. 1,4 miliarde euro, 1700MW putere instalată. Va fi cea mai mare centrală de acest tip din Uniunea Europeană. Termenul de punere în funcțiune este 2026, iar lucrările în teren avansează în ritm accelerat. Deja au fost livrate turbinele, cele mai mari de acest tip din țară. Transgaz lucrează la magistrala care va conecta viitoarea termocentrală la sistemul național de transport gaze.
Alături de secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, am avut o întâlnire la Palatul Victoria cu investitorii, trecând în revistă stadiul lucrărilor și avizelor, precum și măsurile pe care le putem lua împreună pentru a ne asigura finalizarea la timp a acestui obiectiv strategic de investiții.
La Mintia, din 2027, anticipăm să livrăm gazele românești din Marea Neagră. Așadar, vom avea mai multă producție de energie în bandă, deci sigură, la un preț competitiv și mai “verde” decât producția pe bază de cărbune (la Mintia fosta termocentrală se baza pe acest tip de resursă). Plus locuri de muncă și dezvoltare locală.
Este exact genul de proiect pe care ni-l dorim realizat rapid pentru toți românii, iar mai multă energie produsă în țară va însemna facturi mai mici pentru gospodării și competitivitate mai mare pentru mediul privat românesc. Înainte, împreună", a transmis Sebastian Burduja pe Facebook.
Centrala de la Mintia va produce energie electrică în condiţii mai prietenoase cu mediul
"Noua centrală va produce energie electrică în condiţii mai prietenoase cu mediul, datorită emisiilor foarte scăzute de pulberi PM 10 şi PM 2,5, cu impact minim asupra mediului. Mai mult decât atât, oxizii de sulf care se găseau în trecut printre emisiile centralei, nu mai există în noul proiect, după cum arată documentele care au stat la baza acordului", a spus Laurențiu Alexandru Păştinaru.
Directorul executiv al APM Hunedoara, Georgeta Barabaş, a subliniat importanța acestui proiect pentru regiune și pentru mediul înconjurător.
"Să sperăm că va face mult bine zonei, în primul rând pentru că se schimbă combustibilul. Nu va mai arde cărbune, ci gaz metan, iar impactul asupra schimbărilor climatice va exista şi în acest caz, pentru că gazul metan tot carbon este, dar vor fi eliminate celelalte noxe care provocau probleme: praful şi oxizii de sulf”, a afirmat reprezentanta APM Hunedoara, la ceremonia de înmânare a Acordului de Mediu, către Mass Global Energy, compania care deţine în prezent Termocentrala Mintia, potrivit economedia.ro.