Antena 3 CNN Actualitate Locale Buncărul secret construit la Sinaia pentru ascunderea aurului României. Mărturiile localnicilor: "Este o zonă îngrădită și păzită"

Buncărul secret construit la Sinaia pentru ascunderea aurului României. Mărturiile localnicilor: "Este o zonă îngrădită și păzită"

Cristi Georgescu
1 minut de citit Publicat la 18:14 31 Mar 2024 Modificat la 18:42 31 Mar 2024
buncar sinaia
Buncărul secret construit la Sinaia pentru ascunderea aurului României. Mărturiile localnicilor: "Este o zonă îngrădită și păzită" Sursa foto: Profimedia

Un document CIA, din 13 martie 1952, vorbește despre un buncăr secret subteran, aflat lângă Sinaia. 

Scopul ar fi fost adăpostirea aurului României, comandat în 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La acea vreme, tezaurul României depășea 200 de tone de aur, cea mai mare cantitate din istorie. 

Cristi Georgescu, reporter Antena 3 CNN, a pornit în căutarea acestui buncăr secret, ceea ce nu a fost deloc ușor.

Consilierul guvernatorului BNR spune că pentru aurul României nu s-a mai adoptat soluția reprezentată de Sinaia, deși americanii susțin, în documentul CIA, că a fost demarată construcția, care a durat trei ani.

De asemenea, când insistăm cu întrebări despre buncărul din Sinaia, ni se răspunde ferm să renunțăm.

"Toate discuțiile legate de Valea Prahovei sunt confidențiale, pentru că a rămas neadoptată această soluție. S-a optat pentru Târgu Jiu, mănăstirea Tismana. Aceasta a fost opțiunea, discutată la nivelul Statului Major și la nivelul Guvernului României.

Au fost două variante. S-a găsit soluția în munte, unde s-a spart în peșteră și a fost astupat cu beton. 

Aurul a stat acolo până în 1947, când a fost readus la Banca Națională. Nu întrebați, pentru că nu discut despre acest depozit care nu are nicio legătură cu aurul", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"Se vorbește despre un camion plin cu lingouri de aur"

De asemenea, ni se confirmă că exista interes din străinătate pentru aurul nostru. 

"Au fost multe întâmplări. De pildă, se vorbește despre un camion plin cu lingouri de aur, care s-ar fi răsturnat. În felul acesta, ar fi aflat străinătatea că noi transportăm aur pe undeva. N-a fost așa", a mai adăugat Adrian Vasilescu.

Numai că atunci când începem să întrebăm prin zonă, localnicii vorbesc despre o locație bine păzită și chiar despre un tunel secret.

"Există ceva. Este o zonă îngrădită, bine păzită. Nu știe nimeni ce este acolo. Se zice că ar fi și un tunel care ajunge până la Peleș", a spus un localnic. 

×
Etichete: Sinaia buncar aur
x close