Medicii de la Spitalul Clinic "Dr. C. I. Parhon" au în grijă mai mulți bătrâni care așteaptă să fie externați, deoarece starea lor de sănătate s-a îmbunătățit.
Deși pacienții se pot întoarce fără probleme acasă, medicii trebuie să-i păstreze în continuare în spital, deoarece rudele nu doresc să-i mai primească înapoi.
Prin această situație trece și un bărbat de 76 de ani, care suferă de o boală cronică de rinichi și a fost internat pe 17 decembrie.
După timpul petrecut în spital, bătrânul se simte mai bine și se poate întoarce acasă, însă familia sa nu răspunde la telefon.
"Este vorba despre un pacient care ar putea merge acasă, însă nimeni din familia lui nu mai răspunde la telefon. Practic, nu are motive să mai stea în spital", a explicat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iași.
Din păcate, cazul prezentat nu este singurul, iar medicii spun că se întâmplă foarte des ca, în perioada sărbătorilor, pacienții în vârstă să fie uitați în spitale.
"Observăm că în fiecare an avem astfel de cazuri, pacienți care în perioada sărbătorilor ar putea fi externați și pentru care ar putea fi găsite soluții de supraveghere care să nu implice internarea. Aceste situații nu ar trebui să existe! Cred că este important să nu uitam să avem grijă de persoanele vârstnice și fragile în această perioadă", a completat conf. dr. Ionuț Nistor, citat de adevarul.ro.
Părăsirea bătrânilor în spitale este un obicei îngrijorător, iar medicii spun că, printre motivele invocate de rude, se numără, în principal, teama că se vor îmbolnăvi.
"Perioada lungă de spitalizare a unui pacient reprezintă un risc de abandon intraspitalicesc. Au fost situații în care copiii au refuzat să-și externeze părintele, motivând că se tem să nu se îmbolnăvească", a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.