Bărbatul, pe numele său Liviu A. și-a pierdut casa pe care o avea în localitatea Valea Adâncă, județul Iași, în 2015. Patru ani mai târziu, acesta a decis să se retragă la o mănăstire.
În această perioadă, bărbatul a fost dat în judecată de către E.ON din cauza facturilor mari care s-au adunat pe adresa fostului domiciliu.
Până în 2017 s-au adunat facturi în valoare de 11.250 de lei, dar din cauza faptului că bărbatul locuia la o mănăstire, acesta nu a putut fi găsit cu ușurință pentru a clarifica situația.
Astfel, magistrații au dat dreptate furnizorului E.ON, obligându-l pe Liviu A. să plătească facturile adunate în toți acești ani.
Citește și: Directorul Poştei Române, anunț despre plata facturilor cu cardul de energie
Bărbatul a aflat de această situație abia în 2019 când mănăstirea la care stătea a fost contactată în cadrul dosarului de executare silită, pentru datoria care între timp a ajuns la 14.134 lei ca terț poprit, întrucât E.ON căuta orice sursă de venit pe care Liviu A. o putea avea, potrivit Adevărul.ro
Ieșeanul s-a adresat instanței, chemându-i în judecată pe noii proprietari ai casei, pentru a-i obliga să plătească facturile ce vizau perioada 2015-2017.
Pentru a stabili răspunderea civilă delictuală, legea impune îndeplinirea unui număr de patru condiții. Trebuie să existe o faptă ilicită, vinovăția pentru aceasta, un prejudiciu și o legătură între fapta ilicită și prejudiciu. Dar, în acest caz, nu exista o faptă ilicită, întrucât nu există o lege care să oblige pe cineva să încheie un astfel de contract.
Totodată, potrivit magistraților, Liviu A. trebuia să anunțe companiile de furnizare despre înstrăinarea imobilului și de a solicita rezilierea contractelor pe care a avea, pentru a evita atragerea răspunderii civile contractuale pentru contravaloarea energiei electrice și gazelor naturale.
În consecință, cererea bărbatului din Iași a fost respinsă, iar apelul declarat de acesta a intrat pe rol la Tribunal. La ultimul termen, magistrații au amânat judecata pentru luna martie.