Antena 3 CNN Actualitate Locale Cele mai faimoase băi termale istorice din România, transformate în muzeu: "Atrage mulți turiști"

Cele mai faimoase băi termale istorice din România, transformate în muzeu: "Atrage mulți turiști"

Cele mai faimoase băi termale istorice din România au fost transformate în muzeu de un localnic, după ce nimeni nu a făcut nimic pentru a exploata potențialul uriaș al acestora.

apa termala
Cele mai faimoase băi termale istorice din România, transformate în muzeu: "Atrage mulți turiști" Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    20 Mai 2024   •   16:00

În inima Stațiunii Băile Herculane se află Băile Apollo, un tezaur istoric al trecutului roman de pe teritoriul țării noastre. Supranumită odinioară perla Banatului Montan, această stațiune are o istorie ce se întinde pe aproape două milenii, datând din vremea împăratului Traian.

Până de curând, Băile Apollo au fost uitate și neglijate. Totuși, Iancu Dumitru, un fost ospătar pasionat de istorie și artă, a avut viziunea de a transforma aceste ruine într-un muzeu atractiv pentru turiști. Cu o mică afacere de suveniruri în fața clădirii istorice, Dumitru a cerut permisiunea proprietarului pentru a curăța și amenaja situl.

"Am realizat că aici este ceva special. Istoria fabuloasă a acestor locuri atrage mulți turiști! Cea mai mare satisfacție este mulțumirea oamenilor care vin și vizitează. Am investit nu doar bani, ci și pasiune și dăruire în acest proiect", a spus Iancu Dumitru.

După obținerea permisiunii, bărbatul a investit câteva zeci de mii de euro pentru a curăța și amenaja băile, fără a efectua restaurări majore.

"Nu am făcut lucrări de construcții, doar am curățat și amenajat clădirea. Nici măcar o vopsea nu am dat, pentru că nu am vrut să stric nimic. Nu am vrut să pierd farmecul original,” a explicat Iancu.

Astăzi, Băile Apollo sunt deschise vizitatorilor, oferind o incursiune fascinantă în trecut. Din cele 28 de băi, unele sunt dedicate unor personalități marcante, cum ar fi Mihai Eminescu și Nicolae Ceaușescu, potrivit ziare.com.

×
Subiecte în articol: Baile Herculane muzeu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close