Antena 3 CNN Actualitate Locale Povestea de succes a unui fermier care a dezvoltat prima cultură de baby broccoli din România

Povestea de succes a unui fermier care a dezvoltat prima cultură de baby broccoli din România

Un tânăr din Buzău este singurul fermier din ţara noastră care cultivă baby broccoli, o legumă înrudită cu renumitul broccoli, dar mult mai gustoasă şi cu calități nutritive de excepţie.

1
de Claudia Popovici    |    07 Noi 2021   •   23:20

Leguma, foarte apreciată în restaurantele de lux din toată lumea, creşte şi în pământ românesc. Daniel Toma a început să cultive broccolini în urmă cu trei ani, pe un teren al bunicilor săi din Amara. Leguma are o aromă ușoară, gust dulceag, distinct şi textura mai aproape de cea a sparanghelului.

„Un broccolini este o combinație între broccoli şi kale chinezesc sau gai lan. Nu este greu de cultivat. E oarecum ca o vărzoasă. O cultivăm în două cicluri, în primăvară şi toamnă. Eu am cultivat aici cam 1.000 şi ceva de metri pătrați şi cred că o să recoltăm undeva la 1.000-1.500 de kg", spune fermierul.

Broccolini este înrudit cu broccoli însă are o tulpină mai subţire şi coroane mai fragile decât cele dense de la broccoli. Fermierul vinde kilogramul cu 25 de lei, iar principalii clienți sunt din Bucureşti.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Singura problemă cu care se confruntă tânărul fermier este găsirea semințelor de broccolini, care provin din străinătate şi nu sunt deloc ieftine.

„Marfa o ducem în Bucureşti şi acolo o distribuim către băcănii, către persoane fizice. Sunt unele costuri, în primul rând semințele care se găsesc foarte greu şi le-am adus de unde va de afară cu costuri mari de transport. Folia sistemul de picurare plus munca", spune fermierul.

Daniel Toma face livrări numai pe bază de comandă, iar pentru a rezista transportului legumele sunt așezate în lăzi pline pe jumătate cu apă.

Broccolini este bogat în Vitamina C, oferind 100% din necesarul zilnic, dar conține şi calciu, vitaminele A şi E, Potasiu, Folaţi şi Fier, având doar 35 de calorii per porție.

Ce rețete delicioase putem găti cu broccolini vedem în materialul de mai jos. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close