Galațiul se prăbușește în Dunare cu 12 centimetri pe an. Din anul 2000, când problemele au devenit evidente, s-au cheltuit peste 1,5 milioane de euro pe studii de fezabilitate şi expertize, însă nu s-a făcut nicio lucrare de consolidare a versantului.
Problemele malului Dunării devin, cu fiecare zi care trece, tot mai grave la Galaţi. În ultimii 16 ani, au fost făcute o sumedenie de expertize tehnice şi de studii de fezabilitate, iar toate au ajuns la concluzia alarmantă că oraşul alunecă pur şi simplu în albia fluviului.
Mai mult decât atât, specialiştii care au realizat expertizele au atras atenţia că un cataclism de genul unui cutremur de peste 6,5 grade pe scara Richter ar putea determina prăbuşirea versantului pe care se află trei cartiere ale Galaţiului cu câteva mii de locuinţe, cele mai multe dintre ele aflate în blocuri.
În ciuda previziunilor pesimiste şi a semnalelor alarmante, autorităţile alocă fonduri pentru studii, dar nu şi pentru consolidarea malului. 10 milimetri pe lună către Dunăre Cel mai recent raport de specialitate legat de stabilitatea falezei Dunării a fost întocmit în 2014 de către Academia Română şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, iar documentul a scos la iveală faptul că versantul alunecă rapid către fluviu, cu circa 10 milimetri pe lună, adică aproximativ 12 centimetri pe an.
Studiul a costat aproape 100.000 de euro şi a vizat cea mai mare parte a malului fluviului din dreptul oraşului. De altfel, n-a fost nici pe departe cea mai scumpă expertiză de acest fel , însă a furnizat datele cele mai concrete.