În perioada 10 – 12 octombrie 2016, ca urmare a ploilor abundente ce au depășit în mod semnificativ mediile multianuale (în unele zone ale Bucureștiului s-au înregistrat peste 71l/mp, față de o medie multianuală de sub 53l/mp), au fost afectate 36 de imobile, în special prin inundarea subsolului.
"La această ploaie, am reuşit să tranzităm 178 de metri cubi de apă într-o secundă, dar la evenimentele trecute am trecut de 220 de metri cubi de apă într-o secundă. Debitul maxim tranzitat este aproape de debitul mediu multianual al unui râu de talia Jiului sau a râului Olt", afirmă directorul general adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru.
Echipele Apa Nova București au intervenit pentru rezolvarea situației si au constatat faptul că 21 dintre aceste imobile nu aveau instalate clapetele anti-refulare.
"Se numeşte clapetă antirefulare, este un dispozitiv care seamănă cu o clapetă care în cazul în care în sistemul de canalizare este apă mai multă şi tinde să se ducă spre imobil, se aşează într-o poziţie, blochează racordul şi nu permite apei să intre în subsol. Conform reglementărilor legale, există obligaţia ca utilizatorii serviciului de canalizare să îşi monteze acest clapet antiretur pentru a-şi proteja proprietăţile", precizează Chiru.
Clapetele se montează pe instalația interioară de canalizare (instalația care aparține proprietarilor de clădiri) și este în sarcina acestora, încă de la faza de proiectare a clădirii trebuie să se ia în calcul poziția clădirii față de rețeaua publică de canalizare și să prevadă instalarea acestor clapete.
Lipsa acestor clapete, precum și instalarea lor incorectă reprezintă însă o reală problemă ce conduce, în cazul unor ploi mai puternice, la inundarea subsolurilor. De aceea, Apa Nova Bucuresti atrage atentia proprietarilor asupra importanței montării acestor clapete anti-refulare și derulează un program de consiliere gratuită a proprietarilor de imobile, prin care oferă informațiile necesare unui montaj corect.
Așa se explică și problemele apărute la Spitalul Fundeni. "Incidentul de la Institutul Oncologic a fost asemănător. S-a defectat acest clapet antirefulare şi apa din canalizare a pătruns în subsolul institutului", afirmă Chiru.
Chiru a subliniat că Apa Nova a primit în cursul nopții 58 de reclamații, iar 54 dintre acestea erau rezolvate până la ora 6.30.