În România lui 2015, ţară membră a Uniunii Europene, încă există oraşe fără apă curentă şi canalizare. Vorbim de Cajvana, oraş în judeţul Suceava, unde oamenii depind în totalitate de apa din puţuri şi fântâni.
Paradoxul este că localnicii sunt, în majoritatea lor, oameni cu o situaţie materială foarte bună.
Devenită oraş peste noapte, Cajvana nu cunoaşte sărăcia. Doar 5 familii primesc ajutor social de la primărie. În rest, toţi se pot lăuda cu locuinţe cochete şi moderne. Construite, ce-i drept, de tinerii care au plecat de mai bine de 10 ani să muncească în străinătate. Totuşi, Cajvana are un mare minus pentru care niciun edil nu a găsit rezolvarea. În oraş nu există apă curentă şi canalizare.
Edilii recunosc că, dacă s-ar judeca după condiţii, Cajvana nu merită titlul de oraş. L-a dobândit în 2004, la un loc cu multe alte comune care aveau peste 2000 de locuitori, pentru a ridica în statistici numărul populaţiei din mediul urban. Era necesar pentru aderarea României la Uniunea europeană.
O dată cu noul statut, autorităţile au sperat că vor veni şi finanţările pentru canalizare. S-au lovit însă de birocraţie şi de un drum lung şi anevoios între ministere.