Antena 3 CNN Actualitate Locale Ansamblul lui Brâncuşi de la Târgu Jiu, inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO | Anunţul primarului Marcel Romanescu

Ansamblul lui Brâncuşi de la Târgu Jiu, inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO | Anunţul primarului Marcel Romanescu

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 22:26 30 Mai 2024 Modificat la 22:26 30 Mai 2024
Calea Eroilor Targu Jiu
Ansamblul "Calea Eroilor” de la Târgu Jiu a primt aviz pentru includerea în Patrimoniul Mondial al UNESCO Sursa foto: Profimedia

Anunţul a fost făcut de Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu, care a transmis că ultima comisie și-a dat avizul pentru includerea ansamblului sculptural al lui Constantin Brâncuși în Patrimoniul UNESCO. Distincția va fi acordată în luna iulie, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Mumbai, în India.

“S-a finalizat parcursul nostru pentru intrarea în patrimoniul UNESCO. Mai rămâne doar în luna iulie să ni se înmâneze, oficial, această distincție de introducere a operelor brâncușiene în patrimoniul UNESCO. (…) Impactul va fi foarte puternic, din momentul în care pui pe harta lumii Tg-Jiul cu patrimoniul UNESCO, cu operele brâncușiene care sunt de o valoare inestimabilă.

Cu toate atacurile mizerabile, și asta îmi aduce aminte de ultimii patru ani, cu tot ce au făcut ca să nu se realizeze acest lucru, uitați-vă că oamenii de specialitate, veniți din afara României, au apreciat. Au apreciat că anumite lucruri nu se mai pot schimba, noi nu mai putem modifica anumite clădiri care s-au construit în ultimii 34 de ani pe Calea Eroilor.

Dar și-au dat seama de un lucru: că împreună suntem oameni de bună credință. Adică ce am promis și în etapa dinainte de evaluarea care s-a făcut la Tg-Jiu și în etapa de după evaluare, noi am promis un lucru: că pe toată Calea Eroilor nu vor mai fi mașini parcate.

Cu toată zarva care s-a creat am luat această măsură. Sunt câteva măsuri care au fost impuse și care au fost monitorizate și după acea vizită. Comisia UNESCO și compartimentele din Ministerul Culturii vor monitoriza mult mai drastic lucrările care se vor desfășura pe Calea Eroilor și pe zona de protecție”, a declarat primarul Marcel Romanescu la Radio Infinit, citat de bizmagazin.ro. 

"Calea Eroilor" are 1,3 kilometri şi este un ansamblu sculptural ridicat între anii 1937 – 1938, constituit treptat, mai întâi din Coloana fără Sfârşit închinată eroilor căzuţi în 1916 pe malul Jiului şi Poarta Sărutului, care a fost desăvârșit cu Masa Tăcerii înconjurată radial de 12 scaune rotunde, completate de alte 30 de scaune cu tăblia pătrată, toate aşezate direct pe pământ, ca soclu natural. Opera sculpturală reprezintă un punct de cotitură în istoria artei moderne, în special a sculpturii monumentale moderne și a artei publice, notează cultura.ro.

×
x close