Antena 3 CNN Actualitate Locale Povestea impresionantă a Alexandrei, primul copil din România cu inimă artificială. Copila își creștea cei trei frați mai mici după ce părinții au plecat la muncă în Spania

Povestea impresionantă a Alexandrei, primul copil din România cu inimă artificială. Copila își creștea cei trei frați mai mici după ce părinții au plecat la muncă în Spania

Alexandra, primul copil din România căruia i-a fost implantată o inimă artificială are o poveste de viață cutremurătoare. Era și mamă, și tată pentru cei trei frați ai ei, deoarece părinții erau plecați la muncă în străinătate.

poveste impresionanta alexandra inima artificiala creste frati parinti plecati spania
Povestea impresionantă a Alexandrei, fetița cu inimă artificială. Copila își creștea cei 3 frați mai mici după ce părinții au plecat la muncă în Spania Sursa foto: Pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Sep 2023   •   22:36

În ziua în care părinții Alexandrei s-au hotărât să se întoarcă în România au aflat că fata lor este grav bolnavă. Mama ei a spus că acum este bine și așteaptă împreună, cu sufletul la gură, să fie anunțate că a apărut un donator pentru transplant, pentru că inima artificială este doar o soluție temporară.

Cu lacrimi în ochi, mama fetei a implorat oamenii care-i pot salva copilul, să-și dea acordul pentru donarea de organe, atât de necesară nu doar pentru Alexandra, ci și pentru alte zeci de pacienți din România.

Citește și: Primul transplant de inimă artificială la un copil din România a fost realizat în premieră la Târgu Mureș

Vestea că Alexandra e grav bolnavă a venit ca un trăsnet. Mai ales că era stâlpul familiei pentru cei trei frați mai mici. Deși nu se simțea bine, a avut grijă exact ca un părinte de micuții care acum o așteaptă, sănătoasă, acasă.

Alexandra a avut grijă de noi, pentru că mami și tati au fost plecați”, spune sora Alexandrei. ”În Spania, la căpșuni. Și ea s-a ocupat, îi ducea la școală, avea grija de ei, le făcea mâncare.... Am aflat în ziua când am venit acasă. Eram plecați de 7 luni”, spune mama Alexandrei.

”Putea oricând să moară în somn”

”Putea oricând să moară în somn. Când mi-a zis asta nu mai puteam… La sfârșitul lunii mai, a găsit-o fata mea cea mică, a venit mama și a găsit-o picată în casă”

Insuficiență cardiacă, acesta a fost diagnosticul crunt dat de medici. Boala, cu o evoluție fulgerătoare în ultimele 3 luni, a doborât-o rapid pe tânăra de 17 ani. Încă se citesc pe chipul mamei drama și șocul trăite când a auzit că în orice moment și-ar putea pierde copilul.

Citește și: Cât costă şi ce presupune transplantul de inimă artificială, operaţie realizată în premieră la Târgu Mureş

Medicii au venit cu o soluție salvatoare: o inimă artificială

De când s-au întors în țară, părinții speră zi de zi la un miracol pentru fetița lor.

”Știu cât de greu este pentru fiecare părinte, să pierzi copilul, sau să treci prin situațiile astea. Știu cât de greu mi-e mie, ce e în inima mea. Dar trebuie să se gândească, datorită copilului respectiv, sau din partea cui s-ar găsi, că copilul lor trăiește prin fata mea”, spune mama Alexandrei.

Până când se va găsi un donator, medicii au venit cu o soluție salvatoare: o inimă artificială, care să pompeze sânge în tot corpul și să-i prelungească viața.

”Singura șansă a acestor pacienți este transplantul. Dar de multe ori, cum este cazul acestei paciente, de multe ori ei nu pot să aștepte într o condiție clinică acceptabilă, în siguranță asupra vieții acest transplant. Evoluția la ea a fost foarte rapidă. Ea este bolnavă cu inima de două, trei luni, și situația a venit ca un tăvălug”, a explicat Horațiu Suciu, chirurgul care a operat-o pe Alexandra, pentru digi24.ro.

×
Subiecte în articol: inimă artificială transplant cardiac
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close