"La ora 17.15 s-a transmis mesaj RO-Alert pentru UAT Jirlau și Galbenu, cu privire la prezența unor urși pe DJ 203 în zona podului care traversează râul Buzău, pe raza localității Jirlau", a anunțat ISU Brăila.
Au fost mobilizate mai multe echipe de jandarmi, poliție, pompieri, voluntari și un veterinar.
De asemenea, în zonă va merge și prefectul județului Brăila, Iulian Timofei.
Totul a plecat de la un apel la 112. Un mecanic de locomotivă a văzut o ursoaică cu pui în zona liniei de cale ferată dintre orașul Făurei și localitatea Făurei-Sat. Acesta a alertat autoritățile, scrie presa locală.
Echipe de polițiști și jandarmi au căutat animalele, dar nu le-au găsit
În zonă, la scurt timp după apelul la 112, s-au deplasat echipe formate din pompieri și jandarmi, care au periat câmpurile, în căutarea ursoaicei cu pui. În ajutor au venit și localnici din zona, angajați ai serviciilor de urgență voluntare din Făurei și Surdila-Greci.
Echipele mixte nu au văzut animalul, iar căutările au încetat după câteva ore, a transmis ISU, scrie debraila.ro.
Vezi în GALERIA FOTO de mai jos mai multe imagini de la căutări.
Este pentru prima oară în istorie când este semnalată prezența unui urs pe teritoriul județului Brăila, fapt confirmat de AJVPS. În literatura de specialitate nu există o astfel de referire.
"Niciodată în istoria AJVPS Brăila nu a existat o situație în care un urs să intre pe teritoriul județului. Nici nu există cote de vânătoare la specia urs pentru fondurile de vânătoare din județul Brăila", a declarat Florin Taralunga, director Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Brăila.
Prognoza meteo făcută de urșii de la Zoo Târgu Mureș. Cei opt urşi bruni au ieşit din bârlog după hibernare
Prognoza meteo făcută de urșii de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş. Urșii au ieșit din bârlog, iar comportamentul lor prevestește cum va fi vremea!
Potrivit tradiţiei, astăzi este Ziua Ursului! Mai exact, este ziua în care urşii ies din bârlog şi - după modul în care se comportă - oamenii pot face previziuni meteorologice.
Cei opt urşi bruni de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş nu şi-au văzut umbra, vineri, după ce au ieşit din bârlog, de Ziua Ursului.
În fiecare an, la data de 2 februarie, ursul îşi părăseşte bârlogul, devenind un bun indicator meteorologic pentru lumea satului şi, potrivit tradiţiei, el îşi priveşte umbra în zăpadă.
Dacă este frig sau ceaţă şi nu-şi vede umbra, îşi părăseşte şi chiar îşi distruge bârlogul, însă dacă timpul este frumos, cu soare şi îşi vede umbra pe zăpadă, intră din nou în bârlog, pentru că iarna va mai dura încă 40 de zile.
Tradiţia populară spune că primăvara se apropie
"Tradiţia populară spune că dacă ursul nu-şi vede umbra, asta înseamnă că rămâne afară, deoarece primăvara va veni în curând. Astăzi, cei opt urşi nu şi-au văzut umbra, asta înseamnă că putem fi optimişti şi aşteptăm sosirea primăverii.
În ceea ce priveşte prognoza meteorologică, cutia cu ploaia a fost aleasă, Martin e cel care a distrus cutia şi a obţinut bunătăţile din ea", a declarat presei biologul Halmágyi Ildikó, potrivit Agerpres.
Zilele Ursului, a mai spus biologul, durează până în data de 4 februarie, iar până atunci vizitatorii sunt invitaţi să se alăture unui joc special, care constă în completarea unui rebus care are ursul ca tematică.
Participanţii pot completa rebusul urmărind informaţiile despre urşi amplasate pe cele nouă panouri informative din Grădina Zoologică.
Extragerea câştigătorului va avea loc în data de 4 februarie, la ora 16:00, ocazie cu care vor fi luate în considerare doar soluţiile corecte şi completate integral.
Premiul oferit de Grădina Zoologică din Târgu Mureş este un urs de pluş.