Dronele folosite de salvamontiști vor monitoriza, în curând, modificările apărute în urma cutremurelor produse în Gorj, având rolul de a identifica pericolele la care sunt expuși atât oamenii care locuiesc în zonă, cât și turiștii.
"Probabil, începând cu săptămâna viitoare vom aborda întreaga zonă cuprinsă între cele două localități în care am avut înregistrată această frecvență uriașă de cutremure și de replici.
Cu ajutorul dronelor, vom observa dacă aceste cutremure au afectat traseele turistice sau anumite zone din arealul montan, astfel încât să ne asigurăm că nu au apărut crăpături sau dislocări de stânci.
Încercăm să vedem dacă sunt transformări radicale și dacă acestea pun în pericol activitățile economice sau turistice din zonă", a spus Sabin Cornoiu, șef Salvamont România.
Citește și: Un cutremur puternic a lovit Italia! Oamenii au dormit pe străzi
Pe de altă parte, seismologii INFP sunt de părere că dronele nu vor fi capabile să observe toate modificările care au avut loc la nivelul solului.
"Așteptăm ca vremea să devină propice pentru un zbor cu drona. Vom folosi o dronă cu sistem lidar, care elimină efectul vegetației și ne permite să vedem dacă au apărut fisuri sau deplasări.
Totuși, șansele de a vedea aceste lucruri sunt destul de mici, pentru că, de exemplu, o deplasare pe o falie de 5 sau 7 ajunge undeva la 13 sau 14 centimetri", a spus Mihai Diaconescu, seismolog INFP.