Antena 3 CNN Actualitate Locale Cel mai sărac lac din România a secat şi s-a transformat într-un câmp de cristale

Cel mai sărac lac din România a secat şi s-a transformat într-un câmp de cristale

Cel mai sărat lac din România a secat, iar in locul lui a apărut un câmp de cristale. De vina sunt temperaturile extreme şi lipsa precipitaţiilor din ultimele luni. Cu o suprafaţă de 160 de hectare, Lacul Movila Miresii a fost obiectiv turistic doar până în 1989, pentru că apoi a fost uitat de autorităţi.

movila miresei lac secat
A secat cel mai sărat lac din România, Movila Miresei. S-a transformat într-un câmp de cristale Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Aug 2022   •   11:21

Adâncimea lacului, chiar şi în anii ploioşi, nu depăşea jumătate de metru. Este un lac de crov, în termeni geologici, format, adică, într-o adâncitură în sol, o scobitură în care se adună apă de la ploaie, dar şi din pânza freatică.

Căldura şi lipsa precipitaţiilor din ultimele luni au dus la secarea aproape completă a Lacului Movila Miresii.

Peisajul este debusolant. Nu este exclus ca lacul să învie temporar, dacă plouă la toamnă sau dacă iarna va fi bogată în zăpadă. Așa speră și autoritățile, dar și localnicii.

Peste 200.000 de tone de apă au dispărut din estimările specialiştilor, având în vedere şi suprafaţa lacului de aproape 160 de hectare. Localnicii speră ca lacul să îşi revină, în condițiile în care va fi o toamnă ploioasă.

Autorităţile au luat decizii importante luând în calcul potenţialul turistic al zonei, deşi acum, lacul s-a transformat într-un câmp de minerale.

Niciodată lacul Movila Miresei n-a reprezentat o atracție turistică asemănătoare celei din Lacu Sărat, cu toate că specialiștii în domeniu consideră efectul terapeutic de la Movila Miresei ca fiind cel mai puternic din ţară.

×
Subiecte în articol: lac sărat cristale
Citește mai multe din Locale
» Vezi toate știrile din Locale
Cele mai noi știri
Parteneri
x close