Misiunea satelitului European Remote Sensing 2 (ERS-2) desfășurată de Agenția Spațială European a ajuns la final. Acesta s-a prăbușit pe Pământ ieri.
După o perioadă de orbitare care a durat 13 ani, începând din iulie 2011, ERS-2 și-a început coborârea în atmosfera terestră deasupra Oceanului Pacific la ora 19:15, ora României.
Confirmarea sosirii satelitului pe planeta noastră a fost primită de către ESA, indicând că ERS-2 a aterizat în zona Oceanului Pacific de Nord, situată între Alaska și Hawaii, potrivit sursei citate.
Această întoarcere în siguranță marchează încheierea cu succes a unei lungi misiuni spațiale, aducând cu sine date și informații esențiale pentru cercetările și observațiile de la distanță ale planetei noastre.
Satelitul ERS-2 cântărea la lansare în jur de 2.500 de kilograme, însă la reintrarea în atmosferă greutatea sa scăzuse la aproximativ 2.294 de kilograme.
Procesul de reintrare în atmosferă al ERS-2 a fost unul natural, fiind imposibil de controlat sau direcționat de către operatori. Bateriile satelitului se epuizaseră deja înainte de intrarea sa în atmosferă, iar sistemele electronice fuseseră oprite cu mult timp în urmă.
ESA a transmis că astfel de reintrări în atmosferă sunt, în general, inofensive, iar probabilitatea ca fragmentele de satelit să provoace pagube la sol este extrem de mică. În cei 67 de ani de explorare spațială, mai multe obiecte create de om au reintrat în atmosfera terestră fără să producă daune semnificative sau să cauzeze răniri confirmate, potrivit independent.co.uk.