Antena 3 CNN Actualitate Litoralul va fi plin de alge tot sezonul

Litoralul va fi plin de alge tot sezonul

Litoralul va fi plin de alge tot sezonul
15 Iun 2007   •   08:11

Lupta cu algele continuă pe litoral! Utilajele nu mai fac faţă invaziei, iar concesionarii plajelor nu mişcă un deget. Pentru acest sezon, nu există soluţii. Pe termen mediu si lung, însă, litoralul ar putea fi prevăzut cu plase sau tratat cu substanţe chimice. Fenomenul a luat amploare de la an la an, dar, cu toate acestea, autorităţile l-au ignorat.Specialiştii în domeniu au propus Ministerului Mediului un sistem de monitorizare aeriană a algelor din Marea Neagră. Această metodă le-ar permite autorităţilor să intervină înainte ca o furtună din larg să desprindă algele şi să le aducă la mal.

Pe lângă această metodă, mai există alte trei, dar care pot fi luate în calcul doar pe termen mediu şi lung. Este vorba de metoda chimică ce presupune utilizarea sulfatului de cupru, cea biologică, mai precis importul din China al unor peşti fitofagi care se hrănesc cu aceste alge, şi cea fizică, ce constă în amplasarea unor garduri în larg. Odată cu implementarea noilor metode de colectare a algelor vor fi elaborate şi proiecte de valorificare a acestora.

Algele proaspete pot fi folosite în industria farmaceutică sau pentru producerea combustibilului solid. Nici un investitor nu s-a aratat însă interesat până acum. Reprezentanţii agenţiilor de turism susţin că responsabilitatea în cazul invaziei de alge de pe litoral le revine concesionarilor de plaje, care până acum n-au făcut nimic în acest sens. Cei care au de pierdut sunt turiştii care şi-au propus să-şi petreacă vacanţa pe litoralul românesc.  

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close