Antena 3 CNN Actualitate Lista centrelor unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

Lista centrelor unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

Sute de mii de ucraineni şi-au părăsit casele, după izbucnirea războiului, iar câteva zeci de mii au ajuns în România, se află încă la graniţă şi aşteaptă ore în şir pentru a intra, îndurând frigul şi grijile pentru familiile lăsate în urmă. Pentru a veni în ajutorul lor, mii de români au început să doneze şi chiar au mers la graniţă pentru a-i întâmpina cu inimile deschise, dar şi cu alimente, apă, pături şi alte produse de care aceştia au nevoie.

lista centre donare ajutoare ucraina
Refugiaţi ucraineni pe peronul gării din Liov, în timp ce aşteaptă trenurile pentru a pleca din ţara măcinată de război Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Pavlo Palamarchuk
de Alin Tarnovschi    |    28 Feb 2022   •   21:52

Pentru cei care vor să dea o mână de ajutor, punem la dispoziţie, mai jos, o listă cu centrele unde pot dona ajutoare pentru Ucraina, conform anunţurilor făcute de autorităţile locale.

Lista centrelor din Bucureşti unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

Primăria Generală a Capitalei a anunţat lista centrelor de donații puse la dispoziție:

- Centrul Bebe de București (bulevardul Regina Elisabeta nr. 75, Sector 5, rond Piaţa Kogălniceanu);

- Centrul pentru Economie Circulară (Calea Plevnei nr. 98, Sector 1);

- Centrul de la Academia de Tenis (în incinta Arenei Naţionale).

Lista centrelor din Constanţa unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

La Constanţa, reprezentanţii primăriei au anunţat că cei care doresc să-i sprijine pe refugiați pot veni zilnic la Pavilionul Expozițional din bulevardul Mamaia, nr.331A, intrarea din spate, între orele 08:00-20:00.

Pentru detali suplimentare privind donațiile, cetățenii pot suna sau trimite un mesaj la numărul de telefon 0799.400.358, folosit inclusiv în aplicația WhatsApp.

La Năvodari, reprezentanţii primăriei au anunţat că începând de luni dimineață (28 februarie 2022), în intervalul 8.00 - 18.00, de luni până vineri, se deschide un punct de colectare ajutoare în Piața Centrală pentru a veni în sprijinul ucrainenilor fugiți din calea războiului.

Persoanele fizice și juridice pot contribui cu alimente neperisabile, produse de igienă personală, materiale sanitare, saltele, pături, saci de dormit etc.

Lista centrelor din Tulcea unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

Pentru donaţii de alimente, spaţii de cazare, transport sau alte forme de ajutor, oamenii din Tulcea sunt sfătuiţi de reprezentanţii primăriei să sune iniţial la Call Center-ul deschis la Primăria Municipiului Tulcea - DAPS, la numerele de telefon: 0240-513.641, 0747 029 873 sau 0756 168 254.

"Vă rugăm să sunaţi în prealabil pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de donaţii necesare. Punct de informare: Cort - în faţa sediului Primăriei. Vă rugăm să NU aduceţi donaţiile la cort.

Donaţii financiare: RO90BTRLRONCRT0P38206503 - Crucea Roșie Română - Filiala Tulcea (CUI 4321593)"

Lista centrelor din Galaţi unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

"Cei care doriți să faceți donații aveți la dispoziție punctele de colectare ale Crucii Roșii – Banca pentru Alimente, la Carrefour, la centrul comercial Shopping City Galați. Atenție: sunt acceptate doar alimente neperisabile, apă îmbuteliată și articole de îmbrăcăminte noi!

Ajutăm! Suntem solidari!", a anunţat Ionuţ Pucheanu, primarul din Galaţi, într-o postare pe Facebook.

Lista centrelor din Cluj-Napoca unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

La Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a anunţat formarea unui Grup de sprijin pentru Ucraina, unde oamenii pot dona, şi din care fac parte 25 de asociaţii.

"Cetățenii municipiului nostru care doresc sa sprijine în orice fel refugiații din Ucraina o pot face fie prin intermediul structurilor organizate și consacrate ale societății civile - inclusiv susținere financiară din partea mediului de afaceri - fie adresându-se direct Primăriei", a anunţat primarul din Cluj-Napoca.

Lista centrelor din Buzău unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

Primăria Municipiului Buzău, în parteneriat cu Crucea Roșie Buzău și Fundația Comunitară Buzău, a lansat un apel de strângere de ajutoare umanitare.

Pentru a coagula toate inițiativele locale și intențiile dumneavoastră de sprijin, organizăm un centru de colectare la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman" din Buzău:

- Vila Albatros, Str. Plantelor nr.8B – Parc Marghiloman, Buzău; zilnic, de la 08:00-20:00.

Lista centrelor din Brăila unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

La Brăila, primăria a deschis două centre de donaţii pentru Ucraina.

Primul centru funcționează în cadrul Căminului Cultural din cartierul Chercea, strada Comuna din Paris, iar cel de-al doilea centru se află în incinta fostului Liceu Forestier “Constantin Brâncuși”, pe bulevardul Independenței.

Lista centrelor din Suceava unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

"Suntem contactați de cetățeni din municipiul Suceava care vor să acorde ajutoare umanitare, inclusiv punerea la dispoziție a unor spații de cazare. Prin urmare, începând de mâine, la Cabinetul primarului va fi deschisă o linie telefonică directă la care se vor centraliza aceste solicitări.

La numărul 0230/210.678, zilnic între orele 08:00 - 18:00 va răspunde un consilier.

Trebuie să dăm dovadă de solidaritate cu frații noștri de la Cernăuți în aceste momente dramatice prin care trec", a anunţat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Lista centrelor din Satu Mare unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

”Primăria Municipiului Satu Mare, Direcția de Asistență Socială Satu Mare și ONG-urile partenere se mobilizează pentru a veni în sprijinul orașelor înfrățite din Ucraina și a refugiaților care intră în țară prin punctele de trecere a frontierei. Astfel, în parteneriat cu Fundația Maurer și Fundația Hans Lindner începând de duminică, 27 februarie, demarăm o amplă campanie de strângere a alimentelor neperisabile în trei locații din municipiu.

Cele trei locații în care se pot dona alimente sunt următoarele:

  • Sediul Direcției de Asistență Socială: str. Ilisești, nr. 4, între orele 8.00- 18.00
  • Fundația Maurer, str. George Coșbuc, nr. 4A, între orele 8.00- 16.00
  • Fundația Hans Lindner, str. Ceahlăului, nr. 38, între orele 8.00-18.00”, a anunțat Primăria Municipiului Satu Mare.

Lista centrelor din Iași unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

”Ne preocupă și pe noi, în cel mai înalt grad, situația din Ucraina. Avem graniță directă cu această țară și suntem în situația în care vom fi supuși unei presiuni clare, fizice, prin prezența tot mai numeroasă a celor care au devenit refugiați. Iașul este cel mai important oraș de la granița de est a Uniunii Europene și NATO și, de aceea, trebuie să ne comportăm ca atare: ca un oraș mare, ca un oraș european, ca un oraș civilizat. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate, de spirit creștin, de umanitate și vă îndemn pe toți să intervenim în mod activ în sprijinul celor care suferă în urma războiului!

În acest scop, am decis ca Primăria Municipiului Iași să organizeze o campanie umanitară: „Ajutoare pentru refugiații din Ucraina”.

Punctele de colectare a ajutoarelor vor funcționa zilnic, în intervalul orar 9.00 – 15.00, și vor fi amenajate până la finalul acestei săptămâni în următoarele locuri:

  • Piața Unirii
  • Podu Roș (1001 Articole)
  • Esplanada Nicolina
  • Esplanada Oancea (Tătărași)
  • Esplanada Mimoza (Păcurari)
  • Piața Voievozilor (Alexandru cel Bun)
  • Parcul Copou

Fac apel la ieșeni să doneze:

  • produse alimentare ambalate neperisabile
  • lenjerie de pat, pături și pilote noi sau puțin uzate și curate
  • jucării în stare de funcționare

Nu se primesc haine! Ne rezervăm dreptul de a refuza produsele neconforme, murdare sau uzate!

Fac, de asemenea, apel la direcțiile și companiile municipale să contribuie la sprijinirea refugiaților ucraineni!

Vă mulțumesc tuturor pentru implicare!”, a transmis Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Lista centrelor din Piatra Neamț unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

”La acest moment suntem pregătiți să primim peste 100 de persoane refugiate la căminele și campusurile de la școlile din orașul nostru și pregătim noi adăposturi în continuare. De asemenea, au fost amplasate trei containere în care se vor putea dona haine, pături, încălțăminte și jucării și fac un apel la toți pietrenii să doneze astfel de obiecte.

Locațiile celor trei containere sunt:

  • lângă magazinul Unic (în centru) 
  • lângă magazinul Petrodava 
  • lângă Orion.

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Piatra-Neamț este pregătită și în vederea colectării de alimente neperisabile și produse de igienă personală și curățenie, în funcție de necesitatea lor și desfășurarea evenimentelor.

Suntem într-o situație cu care generația noastră nu s-a mai întâlnit și suntem alături de toți cetățenii ucraineni, pe care îi asigurăm de tot sprijinul nostru.

Ucraina, suntem alături de voi!”, a transmis Andrei Carabelea, primarul din Piatra Neamț.

Lista centrelor din Bistrița-Năsăud unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

”Pentru început, am luat hotărârea ca Primăria Bistrița să amenajeze centre de colectare a bunurilor atât de necesare celor nevoiți să-și părăsească țara și să renunțe la agoniseala lor de o viață.

Instalăm pavilioane inscripționate cu PMB în următoarele locuri:

  • parcarea magazinului Kaufland de pe bulevardul Independentei;
  • în fata Bisericii “Sfânta Ana” (zona BIG);
  • parcarea Selgros;
  • parcarea Kaufland Calea Moldovei.

Acestea vor fi deschise în intervalul orar 12.00-18.00.

Bistrițenii pot dona alimente neperisabile aflate în termen de garanție, lapte praf, pături și jucării”, a transmis Ioan Turc, primarul din Bistrița-Năsăud.

Lista centrelor din Sălaj unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

”Primăria Municipiului Zalău vine în ajutorul refugiaților din Ucraina, care fug din calea războiului, lăsând totul în urma lor.

În acest context, instituția condusă de Ionel Ciunt anunță că s-au deschis două locații pentru donații: 

  • În cartierele Brădet, PT 38 de pe Str. Avram Iancu, nr.14 (clădirea în care se distribuie ajutoarele de la UE)
  • PT 17 de pe Str. Torentului nr.24A din cartierul Dumbrava II.

Cele două locații vor funcționa începând de azi de la ora 12.00.

Mai mult decât atât, Primăria Municipiului Zalău pregătește și locații pentru ca refugiații din Ucraina să dispună de cazare și odihnă. Casa Municipală de Cultură Zalău și o parte din internatul de la Liceul Tehnoligic ”Mihai Viteazul” Zalău va acționa în perioada următoare în sprijinul refugiaților.

Poliția Locală Zalău a pus la dispoziția cetățenilor două numere de telefon (0260610178, 0734 777 801) prin care se oferă informațiile necesare despre cazare și donații.

În cazul în care o persoană a adus refugiații din Ucraina sau are cunoștințe despre aceste persoane că ar fi ajuns în Zalău și nu au adapost este rugată să sune la numerele de telefon puse la dispoziție de Poliția Locală și să ofere informații despre adresă și numărul de contact (adresa din Zalău unde se află refugiații din Ucraina)”, a transmis Primăria Municipiului Zalău.

Lista centrelor din Bihor unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

„Avem un centru de comandă instituționalizat prin intermediul căruia noi conducem tot ce înseamnă intervenție în situația dată. Comunicăm cu tot ce înseamnă autoritatea publică, instituție, centralizăm totul, dăm dispoziții, practic ținem totul în mână. Ne dorim să lucrăm organizat, pentru că tendința e ca, atunci când există o problemă, oamenii să reacționeze imediat, după care dorința de implicare se stinge. Suntem județ de sprijin pentru Satu-Mare care are vama de la Halmeu și noi suntem județ-suport", a precizat Dumitru Țiplea.

Astfel, Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor pun la dispoziția orădenilor care vor să întindă o mână de ajutor, următoarele numere de telefon:

  • DASO Oradea - 0359.411.925 (în intervalul orar 08:00 - 16:00) și 0771.681.782
  • DGASPC Bihor -  0731.137.271 și 0731.137.295.

De asemenea, prin ordin de prefect au fost operaționalizate, la CJCCI Bihor, patru numere de telefon la care pot fi comunicate intențiile de ajutor: 0259.412.129; 0259.467.909; 0734.223.127; 0734.223.125. 

De menționat este faptul că donațiile în bani se pot face în conturile deschise de Uniunea Ucrainenilor din România:

  • RO69RNCB020900615780001 - RON
  • RO42RNCB0209006157870002 - USD
  • și Fundația Comunitară Oradea:
  • IBAN: RO35BACX0000002181914001, SWIFT BACXROBU, cu mențiunea Ajutor pentru Ucraina, a transmis Primăria Muncipiului Oradea.

Lista centrelor din Harghita unde poți dona ajutoare pentru Ucraina

”Filiala Harghita a Crucii Roșii Române organizează colectarea de bunuri pentru:

Refuguatii din Ucraina aflati pe teritoriul Romaniei. Romania permita accesul nerestrictionat pe teritoriul sau al femeilor si copiilor ucraineni care asteapta in vame. Deoarece este un aflux crescut de persoane bunurile donate pana acum trebuiesc suplimentate.

Colectam urmatoarele lucruri:

  • Alimente neperisabile
  • Alimente de prima necesitate (supe, piureuri instant)
  • Apa
  • Ceai
  • Paturi lenjerii – NOI
  • Produse de igiena personala
  • Articole pentru copii – scutece de unica folosinta, servetele, produse de igiena

Va rugam sa aveti in vedere ca NU COLECTAM lucruri de imbracaminte si incaltaminte.

Perioada de colectare – miercuri,joi,vineri (2,3,4 martie) respectiv saptamana viitoare in fiecare zi intre orele 12-18.

Locul de colectare: Sediul Crucii Rosii din Miercurea Ciuc, Str. Petofi Sandor nr. 3. Etaj.

Relatii la telefon: 0745647773 sau 0745369116”, a transmis Crucea Roșie filiala Harghita.

- articol în curs de actualizare -

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close