Antena 3 CNN Actualitate Lista celor 12 conflicte constituționale soluționate de CCR

Lista celor 12 conflicte constituționale soluționate de CCR

1 minut de citit Publicat la 23:23 05 Iun 2018 Modificat la 23:23 05 Iun 2018
o_1cf8prvig1r1b8875tvbk51d7n8.jpg
Foto: Pixabay.com

Mihai Gâdea a prezentat în emisiunea „Sinteza Zilei” o listă cu 12 conflicte constituționale soluționate de CCR.

1. Decizia CCR nr 68 din 27 februarie 2017, punctul 69. Decizie referitoare la cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - DNA, formulată de președintele Senatului. Cu alte cuvinte, în soluționarea Cu alte cuvinte, cererilor privind conflictele juridice de natură constituțională, un rol decisiv în pronunțarea soluției îl are situația factuală, a cărei judicioasă determinare constituie premisa
analizei  efectuate de Curtea  Constituțională. În  exercitarea  acestei  atribuții, Curtea nu face un control abstract al constituționalității conduitei autorităților publice implicate  în  conflict,  ci  ea  deci de  asupra  unui  conflict  concret, generat  de  un  anumit  
act/fapt/acțiune/inacțiune,  conflict pe  care  are obligația  de  a-l  soluționa,  sancționând abaterea de la normele constituționale”.

2. Decizia CCR nr. 364 din 5 aprilie 2007. A obligat la restabilirea legalității constituționale privind raporturile instituționale ale șefului statului cu Guvernul României. A statuat că președintele României nu are drept de veto, dar poate cere primului-ministru să renunțe la propunerea făcută, atunci când constată că persoana propusă nu îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea funcției de membru al Guvernului.

3. Decizia CCR nr. 98 din 7 februarie 2008. A obligat premierul să propună în funcție o altă persoană. A statuat că președintele României poate refuza o singură dată, kotivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcția vacantă de ministrul.

4. Decizia CCR nr 270 din 10 martie 2008. A obligat Ministerul Public -PIICJ să sesizeze Camera Deputaților sau Senatul să ceară urmărirea membrilor ai Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor și care, la data sesizării, au calitatea de deputat sau senator. A obligat Ministerul Public -PIICJ să sesizeze președintele României pentru a cere urmărirea membrilor Guvernului și a foștilor membri ai Guvernului care, la data sesizării, NU au calitatea de deputat sau senator.

Mai multe în video de mai jos:

×
x close