Antena 3 CNN Actualitate Lipsa medicilor, plătită cu viaţa pacienţilor. Anual, 3.000 de medici pleacă din spitalele din România

Lipsa medicilor, plătită cu viaţa pacienţilor. Anual, 3.000 de medici pleacă din spitalele din România

doctors-at-hospitals.jpg
Foto: techtimes.com
12 Sep 2014   •   08:33

Lipsa medicilor a început să se vadă în cel mai îngrozitor mod posibil. În 24 de ore, în trei spitale din ţară s-au înregistrat 3 morţi cel puţin suspecte. Doi copii nenăscuţi n-au apucat să vadă lumina zilei, iar al treilea, o fetiţă de numai patru luni a murit chiar în liftul spitalului.

Trei tragedii în trei judeţe diferite scot la iveală o problemă ce ne priveşte pe toţi: lipsa medicilor şi a personalului din sistem. O boală naţională de care pare că nu reuşim să mai scăpăm.

Salariile mici şi lipsa condiţiilor de a profesa ne trimit cam 3.000 de medici, anual, peste hotare, iar pe zi ce trece în spitalele din România profesioniştii se numără pe degete.

Doi părinţi şi-au dorit un copil, iar un asistent medical a făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru ca cel mic să vină pe lume sănătos.

Cu toate acestea, nu au apucat să-şi ţină copilul în braţe. Chiar în clipele în care pruncul trebuia să vină pe lume, în Spitalul Elena Doamna, din Iaşi nu era nici un medic specialist.

Femeia intrase în travaliu şi singura care-i putea oferi ajutorul era o infirmieră. Apelurile disperate ale bărbatului către medicul care a urmărit sarcina au fost în zadar.

Acum omul plânge şi acuză. Este ferm convins că situaţia putea fi alta dacă medicii ar fi fost acolo.

Tot o gravidă îi acuză de omor din culpă şi pe medicii de la spitalul din Găieşti. Ea a ajuns la Urgenţă în toiul nopţii, însă acolo nu era nici un ginecolog care să o consulte. Soţul femeii a fost şocat de cele văzute.

Era aproape miezul nopţii când femeia a început să se simtă rău. Speriat că viaţa fetiţei lui nenăscute putea fi în pericol, soţul ei a sunat la 112.

De gardă au găsit doar un medic chirurg.

Aşa că femeia a fost tratată de o moaşă. Spre dimineaţă însă, durerile au devenit şi mai mari, aşa că cei din Găieşti au trimis-o la spitalul din Târgovişte. Deabia acolo femeia a fost consultată de un ginecolog. Fătul era deja mort.

De aceeaşi soartă a avut parte şi o fetiţă de patru luni din Slobozia. Pentru că a vomitat de două ori, într-o seară, părinţii au chemat ambulanţa.

A fost consultată şi trimisă la pediatrie. În timp ce se afla în lift, în braţele mamei, inima ei s-a oprit.

Iar dacă tratamente există, numărul medicilor e o problemă. Directorul spitalului recunoaşte. Pediatria e în grija a trei medici, dintre care unul pe picior de plecare, iar altul pensionat deja.

De doctori are nevoie toată România. Pe zi ce trece, specialiştii din sistemul medical sunt tot mai puţini. În ultimii cinci ani, 14 mii au plecat să practice medicina în Vestul Europei.



×
Subiecte în articol: medici
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close