Antena 3 CNN Actualitate Lipsa locurilor de parcare din Bucureşti i-a creat probleme spionului Zikolov în transmiterea informaţiilor

Lipsa locurilor de parcare din Bucureşti i-a creat probleme spionului Zikolov în transmiterea informaţiilor

Lipsa locurilor de parcare din Bucureşti i-a creat probleme spionului Zikolov în transmiterea informaţiilor
13 Aug 2010   •   15:35

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) descrie, în motivarea deciziei de condamnare a spionului bulgar Marinov Zikolov şi a subofiţerului Floricel Achim, întreaga activitate desfăşurată de cei doi. În motivare se precizează că lipsa locurilor de parcare din Bucureşti i-a creat probleme spionului Zikolov, informează Mediafax.

Legătura dintre cei doi a început în 1994-1995. Marinov Zikolov era specializat în operaţiuni de tip "bussines intelligence" - obţinerea clandestină de informaţii confidenţiale - inclusiv a celor aflate în sfera "secret de stat". Acesta vindea informaţiile către terţe puteri străine interesate. Zikolov a reuşit să îl recruteze şi instruiască pe Floricel Achim, de la care a obţinut informaţii militare clasificate, în schimbul unor stimulente financiare, potrivit motivării CAB.

Cei doi s-au împrietenit printr-un alt amic comun, cu care Achim mergea în Bulgaria, unde locuia Zikolov, care a fost apoi angajat al Ambasadei Bulgare la Bucureşti.  Bulgarul era prieten cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti care i-a spus că este interesat de informaţii militare pentru care plăteau 800-1000 de dolari. Astfel, Zikolov a reluat legătura, în 2002, cu Floricel Achim.

Una dintre metodele folosite pentru sustragerea informaţiilor presupunea folosirea unor softuri pentru criptarea informaţiilor. Zikolov trebuia să notifice agenţii puterii străine cu două zile înainte şi să îi anunţe datele şi locul unde se face transferul de date, pentru acest lucru fiind alese parcări aglomerate din Capitală.

În cazul în care apăreau probleme, Zikolov trebuia să abandoneze operaţiunea şi să trimită un mesaj scurt către una din cele două adrese de mail prin care comunica cu reprezentanţii Ucrainei. Totodată, trebuia să se deplaseze de urgenţă la Ruse.

Bulgarul a transmis reprezentanţilor Ucrainei că anumite locuri sunt o problemă pentru transmiterea informaţiilor din cauza lipsei locurilor de parcare.

"Vreau să precizez că prietenii noştri, de câteva ori au vizitat Depozitul nr.1 (parcarea Mall Vitan - n.r.) pentru recunoaştere, s-au plâns că totdeauna practic e greu de găsit un loc liber de parcare", le-a transmis Zikolov ucrainenilor în acel mesaj de probă, potrivit documentului citat de sursa precizată.

Subofiţerul MApN Floricel Achim şi bulgarul Marinov Zikolov au fost condamnaţi la câte 12 ani şi 6 luni de închisoare, pentru trădare şi spionaj. Decizia a fost luată de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Cei doi au fost trimişi în judecată în 22 iunie 2009.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2002 - 2008, subofiţerul român a procurat informaţii secrete de stat din reţelele informatice ale unităţii militare la care era angajat.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, doi superiori ai militarului român, care sunt acuzaţi de neglijenţă în păstrarea secretului de stat.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: spionaj motivare Curtea de Apel
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close