Liliecii din România sunt pe cale de dispariţie. Din câteva zeci de mii de exemplare, au mai rămas acum doar câteva sute. 15 peşteri din Bihor, Cluj şi Alba vor fi închise pentru ca mamiferele zburătoare să aibă o şansă. Speologii îşi pun mari speranţe în acest proiect.
Un val de lilieci te întâmpina, până nu demult, la intrarea în câteva peşteri din România.
După îndelungi căutări prin Peştera Vârciorog din judeţul Bihor, reporterii Observatorului au găsit un liliac. Singurul care pare să-şi mai facă veacul prin zonă. Micii prădători deveniţi vedete ale filmelor cu "vampiri" nu mai sunt stăpânii locului.
Asta, în mare parte, din cauza oamenilor. Turiştii au devenit spaima liliecilor... La fel şi ciobanii care, povestesc localnicii, intrau cu animalele în peşteri ca să se adăpostească de ploi. Focurile aprinse de ei i-au alungat pe înaripaţi.
La intrarea în peşteri vor fi montate grilaje care trebuie să protejeze şi cavernele. Pe care tot omul pare hotărât să le distrugă.
Peştera cu apă din Valea Leşului şi cele din Vadul Crişului, Aştileu, sau Măgura sunt doar câteva din cele 15 care vor fi închise publicului.
Proiectul demarat de speologi şi cei de la protecţia mediului costă peste un milion de euro şi este cofinanţat de Uniunea Europeană.